Středa 22. března 2023, svátek má Leona
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Popularita květáku letí strmě vzhůru, i když dramaticky zdražil. Jak se ze zeleniny chudých stal luxus?

Květák | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Zdánlivě nudný květák stoupá na žebříčku popularity směrem vzhůru. Stejným směrem se ubírá i jeho cena, přesto stojí za to ho kupovat a jíst. Je superzdravý. Jak se ze zeleniny chudých stala delikatesa? A co všechno takový květák umí? Budete se divit.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Většina z nás si jej spojuje s nedobře připraveným mozečkem našedlé barvy či s rozvařenými růžičkami obalenými v trojobalu. Květák dlouhá léta platil za lacinou a nezajímavou zeleninu chudých, kterou časem na našich stolech vystřídala svěže zelená, křupavá a hlavně trendy brokolice. Květák jí nemohl konkurovat cenou, barvou a pro mnohé ani chutí. Časy se ale mění.

„Květák jsme dřív pokládaly za hrozně nezajímavou zeleninu, než jsme objevily, jak zázračně se dá proměnit restováním,“ píší ve své knize Běhejte rychle, jezte pomalu autorky Shalane Flanaganová a Elyse Kopecky. „Teď restujeme hromadu květáku skoro každý týden a děláme z něj doplněk, který přidáváme do polévky a salátu. Také jsme přišly na to, že když zpracujeme syrové růžičky květáku na kuchyňském robotu, vznikne něco, co se strukturou podobá kuskusu – a vy máte vynikající způsob, jak vpašovat rodině do večeře trochu víc zeleniny,“ radí autorky.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Témata: květák, zelenina, luxus

Mohlo by vás zajímat