Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Kyselkavý višňový džem nejtalentovanější cukrářky severních Čech uschová pořádný kus léta do skleničky

Jídlo

  7:00
Přelom července a srpna je obdobím sběru višní. Právě jsou v plné zralosti, a jestli vás už nebaví péct bublaniny a koláče, vyrobte si fantastický kyselkavý džem.

Višňový džem podle Dominiky Tesařové foto: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA

Postup je velmi rychlý, zdrží vás pouze pečlivé vypeckovávání plodů. A navíc vám k jeho přípravě bude stačit jen pár ingrediencí.

Budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvých vypeckovaných višní
  • 50 ml citronové šťávy
  • 70 g cukru krystal
  • 18 g pektinu NH (pektin působí jako zahušťovadlo)

Višně přebereme, omyjeme a vypeckujeme. Já osobně mám ráda, když jsou v džemu kousky ovoce, ale pokud chcete, můžete višně rozmixovat nebo jen lehce pokrájet. Do hrnce k višním přidáme citronovou šťávu a přibližně 120 ml vody, začneme zahřívat do bodu varu.

Když směs v hrnci dosáhne bodu varu, postupně začneme za stálého míchání přidávat pektin smíchaný s cukrem. Pozor, pektin musí být vždy smíchaný s cukrem, jinak v marmeládě vzniknou hrudky. Směs s pektinem vaříme přibližně dvě minuty. Stále mícháme. Na talířku můžeme vyzkoušet, zda má směs dostatečně tuhou konzistenci. Pokud se nám bude zdát tekutější, pokračujeme ve vaření další minutu. Po uvaření dávkujeme džem do připravených vyvařených a suchých sklenic. Použijeme trychtýř se širokým hrdlem, aby se neušpinilo hrdlo sklenic. Vše dobře zavíčkujeme a uskladníme. Po otevření džem skladujeme v lednici maximálně 14 dní.

Pokud byste chtěli džem trochu vylepšit, doporučuji do něj přidat i kapku alkoholu. K višním se skvěle hodí kapka brandy, pak je ale vhodný pouze pro dospělé. Dětskou verzi džemu zase můžete ozvláštnit skořicí.

Autor: