http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/recenze-pana-cuketky/videnske-speciality-u-plachutty_88202.html" target="_blank" rel="nofollow">http://www.tyden.cz/rubriky/apetit/recenze-pana-cuketky/videnske-speciality-u-plachutty_88202.html
http://www.czechspecials.cz/" target="_blank" rel="nofollow">http://www.czechspecials.cz/
V průběhu návštěvy jsme po dlouhé době zažili vzácnou rovnováhu blížící se dokonalosti. Tradice, jednoduchost, kvalitní suroviny a lety tepaný kuchařský um - to vše dohromady vytváří nenapodobitelný kulinární zážitek.
Ovšem podobné mystifikace, potažmo bájesloví typu: „Když přijede turista do Prahy, je pro něj zajímavé to, co pro nás, když jedeme do Itálie. Tam jsou kavárny, kde vládne barman s utěrkou a úžasné kafe připraví na sto let starém zaprášeném pákovém kávovaru“ by nevzbudily důvěru zajisté ani u albánského nákupčího ojetých dromedárů, byl-li by majitelem takovéhoto skladiště s hrbatými ojetinami někdo jako T.M..
Co nutí podobné lidi, jako zde K. mlet na podobných pohádkových Mlejncích? Tak se za totáče psávalo v Mladém světě, a za zavřenými dveřmi žvanívalo o Golden Westu! A ty kukuče přitom, ta chřípí chvějící se…
A chtěl bych vidět! - ten plurál „kaváren v Itálii se stoletými (a ještě k tomu) zaprášenými pákovými kávovary“! Zřejmě měl dotyčný kafemaestro taktéž kolem krku uvázaný puntíkovaný šátínek, knírek jak Napolitán, a dokonce prý i tam, kam papež pěšky chodí, tam za barem, slyšitelně notoval O sole mío! A jaké teprve ta páka zvuky italské vám vydávala…
Zřejmě máte potěšení z jiného, než autor. Mě se naopak jeho názor líbí. A přesně vidím toho číšníka s utěrkou. Nejde o zaplivaný podnik, ale o kavárnu na úrovni, která se však drží nějaké tradice a svého stylu. A má atmosféru!
V případě hospody je to podobné. Jídla napsaná křídou na tabuli, půllitry s uchem, hospodský v zástěře a tužkou za uchem, žádný dvacetiletý mladík, ale chlap, co tomu rozumí...
Možná je to nostalgie, ale znám poměrně dost lidí, kteří by takový podnik rádi navštívili. Ale, bohužel, už moc k vidění nejsou.
Snad se mi taky jednou podaří takový podnik otevřít... pak přijďte a řeknete sám ;)
V (XX) chceme ledvinky, prejt, dršťkovku, rajskou, uvařit z levných surovin o stupeň lépe," uvádí K. Nu što?!
Základem každé skutečně soudobé a dobré kuchyně, bo holt restaurantu, je KVALITA VÝCHOZÍCH SUROVIN. A žádné cukrbliky, machrování a coolnessy. A už vůbec ne levné suroviny. Tedy žádné Závodění kdo z koho ve smyslu citovaného výroku! Konec konců, copak levná žena prodává v cenově oblibených pražských východoazijských večerkách?
Tady je spíš myšleno levné v porovnání se zahraničními surovinami. Např. ústřice - držková, platýs - kapr, pštrosí steak - králík na česneku ... suroviny na klasické české pochutiny i kvalitativně na výši prostě levnější jsou... bych řek :)
- to je například telecí. Nebo husa. V Rakousku celkem běžné, ale v našich restauracích nejsou, místo toho považují naprosto nesmyslně za česká jídla nějaká "Krakonošova tajemství" s nivou (kopie roquefortu) s hranolky (které přišly ze západu poměrně nedávno). Doufám, že tady budou mít opravdu česká jídla.
Krasne se mi clanek cetl.At se Vam to podari.Urcite prijdu ochutnat!!
Také souhlasím, ale nejsem si jist, zda v současné době se najde kuchař, který si dokáže s těmito tradičními jídli vyhrát tak jak je známe od našich babiček, zachová tradici a opět se v těchto tradičních jídlech neobjeví nějaká nějaké světové inovace.
Držím palce a tomu kuchaři,který to bude vařit přeji velkou podporu ze strany majitele, protože na tato jídla si musí zákazníci opět zvyknout. Vemte svoji přítelkyni momentálně do typicky české restaurace na rajskou!?!?