Malinové sušenky
- 130 g třtinového cukru (cukr krystal)
- 1 vejce
- špetku soli
- 150 g másla
- sodu
- 250 g hladké mouky (můžeme použít například i rýžovou nebo jinou bezlepkovou variantu)
- 20 g lyofilizovaných malin
Do větší mísy dáme vyšlehat třtinový cukr, máslo (pokojové teploty) a vejce. Vše šleháme, až vznikne pěna. Do pěny přidáme sůl, hladkou mouku, lžičku jedlé sody a lyofilizované maliny. Pozor, maliny musíme předem trošku rozlámat. Všechny ingredience spojíme, aby vzniklo krásné těsto, které necháme 40 minut vychladit v lednici.
Ztuhlé těsto vyndáme z lednice a začneme z něj dělat velikostně stejné kuličky. Kuličky dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky se v troubě trošku roztečou, takže musíte mezi jednotlivými kuličkami dělat větší rozestupy. Pečeme v předehřáté troubě na 185 stupňů přibližně 15 až 20 minut. Hotové sušenky necháme vychladnout a můžeme ihned konzumovat. Uchováváme v uzavíratelné nádobě v chladu a suchu.
Pokud zrovna nejste příznivec lyofilizovaných malin, můžete použít například jahody, borůvky nebo i jiné ovoce, které máte rádi. V sušenkách jsou skvělé ale také mandle, kešu ořechy, pistácie, lískové ořechy anebo strouhaný kokos. Případně lze zkombinovat ovoce i ořechy.