• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Malinové sušenky

Malinové sušenky | foto: Shutterstock

Recept

Svačinka na letní túru. Jak na malinové sušenky, poradí cukrářka

Jídlo
  •   5:00
S těmito sušenkami nikdy nešlápnete vedle. Ingredience můžete přizpůsobovat obsahu lednice či spižírny. S ovocem či s ořechy se určitě budou hodit jako svačinka zabalená na letní túru či na výlet na kolech. Děti je budou milovat.

Malinové sušenky

  • 130 g třtinového cukru (cukr krystal)
  • 1 vejce
  • špetku soli
  • 150 g másla
  • sodu
  • 250 g hladké mouky (můžeme použít například i rýžovou nebo jinou bezlepkovou variantu)
  • 20 g lyofilizovaných malin

Do větší mísy dáme vyšlehat třtinový cukr, máslo (pokojové teploty) a vejce. Vše šleháme, až vznikne pěna. Do pěny přidáme sůl, hladkou mouku, lžičku jedlé sody a lyofilizované maliny. Pozor, maliny musíme předem trošku rozlámat. Všechny ingredience spojíme, aby vzniklo krásné těsto, které necháme 40 minut vychladit v lednici.

Ztuhlé těsto vyndáme z lednice a začneme z něj dělat velikostně stejné kuličky. Kuličky dáváme na plech vyložený pečicím papírem. Sušenky se v troubě trošku roztečou, takže musíte mezi jednotlivými kuličkami dělat větší rozestupy. Pečeme v předehřáté troubě na 185 stupňů přibližně 15 až 20 minut. Hotové sušenky necháme vychladnout a můžeme ihned konzumovat. Uchováváme v uzavíratelné nádobě v chladu a suchu.

Pokud zrovna nejste příznivec lyofilizovaných malin, můžete použít například jahody, borůvky nebo i jiné ovoce, které máte rádi. V sušenkách jsou skvělé ale také mandle, kešu ořechy, pistácie, lískové ořechy anebo strouhaný kokos. Případně lze zkombinovat ovoce i ořechy.

Autor: