Sobota 24. října 2020svátek má Nina 9 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Polévka Minestrone či frittata. Tipy a recepty, jak využít jídlo, které vám zbylo

Frittata s těstovinami (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Frittata s těstovinami (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Uvařili jste více těstovin k obědu, než jste chtěli? Nevíte, co se zbytky? Jídlo nevyhazujte a zbytečně neplýtvejte. Zkuste jednoduché recepty, díky kterým už nevyhodíte ani ovadlý salát.

Frittata s těstovinami a cuketou

Frittata je italská silnější omeleta pečená oboustranně, ve které zužitkujete i jiné zbytky již uvařených potravin – brambory, luštěniny, uzeniny, ztvrdlé sýry i povadlou zeleninu.

  • 200 gr. již uvařených špaget (či jiných těstovin, včetně těch již smíchaných s omáčkou)
  • 6 vajec
  • 2 cukety
  • 50 ml mléka
  • máslo
  • sůl

Cukety umyjte, očistěte, nakrájejte na kolečka a smažte dozlatova na pánvi s trochou másla a soli. Smíchejte vajíčka s mlékem, sýrem a špetkou soli. Jakmile budou cukety vláčné, přidejte k nim těstoviny, promíchejte a přilijte vaječnou směs. Opečte frittatu z obou stran buď na pánvi (otáčejte opatrně, pomozte si talířem) nebo v troubě a servírujte ji teplou.

Minestrone
V zimě přidejte trochu pancetty nebo slaniny, v sezóně zeleninu vesele...

Minestrone

Italská polévka Minestrone má na tisíc podob, a proto je skvělým „záchranářským“ receptem. V zimě přidejte trochu pancetty nebo slaniny, v sezoně zeleninu vesele obměňujte, pokaždé bude polévka jiná. Základní verzi můžete doplnit třeba zbytkem uvařené luštěniny, trochou těstovin nebo rýží ze dna sáčku. Doporučení: uvařte polévky vždy raději víc.

  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • cibule
  • 2 brambory
  • sezónní zelenina (cuketa, kapusta, zelí, rajčata, celer, pórek, hrášek, špenát, mangold, brokolice, květák, petržel...)
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • česnek
  • pesto nebo čerstvá bazalka
  • parmazán
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

Postup: Zeleninu nakrájejte na libovolně velké kousky. Na troše oleje opečte cibuli, česnek, mrkev a řapíkatý celer. Přidejte brambory a ještě chvíli opékejte. Do tohoto základu přidávejte postupně zeleninu od té tvrdší, kořenové, až po měkkou. Cuketu vhoďte až těsně před koncem. Přidejte rajčatový protlak a naposledy krátce zarestujte.

Zalejte vývarem nebo vodou, osolte, opepřete a vařte asi 10 až 15 minut. Na talíře rozdělte polévku spolu s luštěninou nebo těstovinami a dozdobte parmazánem, pestem nebo jen čerstvou bazalkou.

Tagliatelle s omáčkou z přezrálých rajčat a paprik

Z polámaných těstovin ze dna sáčku lze vyrobit pochoutku, nad kterou by zajásal nejeden Ital. Zajímavý akcent ke sladkosti rajčat a paprik vytvoří naklíčená ředkvička. Nenechte se odradit časem přípravy omáčky, jen tak se šťáva ze zeleniny zkoncentruje, zkaramelizuje a poskytne chuťově bohatý zážitek. Skvělá je i zastudena třeba jako dip. Nebojte se proto tímto způsobem zpracovat větší množství této rajské letní zeleniny.

Zachraň jídlo

Zachraň jídlo je nezisková organizace založená v Praze v roce 2013. Jejím posláním je ve společnosti rozproudit debatu o plýtvání potravinami, vzdělávat a nabízet řešení všem aktérům ve výrobě, distribuci a spotřebě jídla. Do povědomí veřejnosti vstoupila např. díky akcím Hostina pro tisíc v září 2013 a o rok později happeningem Tisíc kilo.

  • tagliatelle nebo jakékoliv jiné těstoviny či jejich úlomky
  • 300 g rajčat
  • 2 červené papriky
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 dl olivového oleje
  • rukola
  • pražená semínka
  • klíčky ředkvičky

Ve větším rendlíku či hlubší pánvi rozehřejte trochu olivového oleje a na něm nechte zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli s rozmáčknutými stroužky česneku. Přidejte na kostičky nakrájená rajčata a papriky, přidejte olivový olej a nechte omáčku pomalu vařit až 1,5 hodiny. Ke konci omáčku dolaďte solí a pepřem. Před koncem přípravy omáčky uvařte těstoviny na skus, sceďte je a vhoďte rovnou k rajčatové směsi. Přendejte na talíř a dozdobte zbylými ingrediencemi. My jsme použili rukolu ze zahrádky, pražená semínka a naklíčenou ředkvičku. Vy se nebojte zapojit kousky tuňáka, středomořskou bylinku nebo olivy. Prostě to, co právě nabídne vaše spíž či lednice.

Tagliatelle s omáčkou z přezrálých rajčat a paprik

Játra na červeném víně s jablky restovanými na medu

  • 500 g drůbežích jater
  • 200 g jablek
  • asi 250 ml červeného suchého vína
  • snítka rozmarýnu a tymiánu
  • 5 posekaných lístků šalvěje
  • olej nebo máslo

Na pánvi rozehřejeme máslo v půlcentimetrové vrstvě. Přidáme jablka a restujeme do zhnědnutí. Mezitím játra omyjeme, očistíme a zasypeme tymiánem zbaveným větviček. Po orestování jablek přidáme med, část vína, šalvěj a zavaříme. Takto upravená jablka dáme z pánve stranou. Pánev znovu rozpálíme, přidáme zbytek oleje a vložíme přichystaná játra. Orestujeme jen tak, aby se zatáhla. Podlijeme zbylým vínem, přidáme bylinky, jablka, zakryjeme a dusíme do vyvaření vína na čtvrtinu.

Kam na jablka?

V jednom z největších vysočanských sadů Na Klíčově roste od druhé světové války mnoho řádků jabloní, které dnes rodí neuvěřitelně sladká a šťavnatá jablka. Pokud je však nikdo nesesbírá, opadají. Kdokoliv přitom může přijít s vlastním pytlíkem či síťovkou natrhat si chemicky neošetřovaná jablíčka do štrúdlu nebo jen tak na chroupání.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....