22. září 2019 5:49 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejlepší inovací prošla ovesná kaše nebo máslový mazanec

Ovesná kaše (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ovesná kaše (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Potravinářská komora ocenila jako nejlepší letošní inovativní výrobky Ovesnou kaši pro děti s vápníkem bez lepku od Semix Pluso, máslový mazanec od Zeelandie, ochucené kakaové Orion Granko od Nestlé, Špekáčky Extra 1978 od řeznictví H+H a tyčinku s ořechy a proteinem bez přidaného cukru od Emco.

Zástupci komory to uvedli na tiskové konferenci k tzv. reformulacím, tedy snaze o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách pro běžné zákazníky. Výše uvedené výrobky můžou nosit ocenění Reformulace roku.

Letos šlo o třetí ročník této soutěže. V roce 2016 totiž vznikla pod komorou Platforma pro reformulace, která se o zlepšení a upozorňování na „zdravější“ výrobky snaží.

V současnosti je podle vedoucího ústavu konzervace potravin z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Aleše Rajchla tlak na producenty potravin, aby se o zlepšení potravin pokoušeli. Velkých prohřešků se ale podle něj dopouštějí pracovníci v gastronomii, když například přesolí polévku, kterou následně jedí i děti. Podle něj je třeba se na změny, jako je snižování cukru nebo soli v potravinách, vždy dívat optikou spotřebitele - tedy zda má dostatek pohybu, vykonává manuální zaměstnání, nebo naopak trpí civilizačními chorobami. Dalším problémem u snižování cukru nebo soli je pak podle něj zkrácení doby trvanlivosti výrobku, kdy tyto složky působí jako konzervanty.

Méně cukru

Například řetězec Lidl, který je podle zástupkyně Českého mlékárenského svazu Jany Ovčáčkové spíše jednou z prvních tržních vlaštovek, žádá producenty mléčných výrobků, aby obsah cukru snižovali. U svých privátních značek, které tvoří 83 procent sortimentu, chce snížit obsah přidané soli a cukru proti roku 2015 do roku 2025 o pětinu. U jogurtů se například firma bude snažit mít maximálně deset gramů přidaných cukrů na 100 gramů produktu. Podle firmy se nyní prodávají privátní jogurty s 11 gramy cukru na 100 gramů, loni to bylo 12,8 gramu cukru na 100 gramů hmoty.

Podle Ovčáčkové je třeba si uvědomit, že ještě před několika lety bylo běžné, že v jogurtech bylo kolem celkově 15 až 16 gramů cukru na 100 gramů hmoty, v současnosti po zásazích výrobců jde podle ní většinou o 12 až 13 gramů. Kolem pěti gramů je ale podle ní laktóza, tedy mléčný cukr. Čím více je pak v jogurtu ovocné složky, která přináší sice částečně sladkou, ale i kyselou chuť, o to více je pak třeba ho pro spotřebitele doplnit cukrem, aby si na něj nebyl příliš kyselý a kupoval si jej.

ČTK
Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Dokumentarista Olga Malířová Špátová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Lara Fabian | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Moderátorka a hvězda sociálních sítí Nikol Štíbrová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo
KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo

Měli jste možnost si přečíst o mém porodu a o pobytu v porodnici na šestinedělí. Nyní bych chtěla rozvést poslední a nejtěžší část mého příběhu. První půlrok mého mateřství.