Čtvrtek 3. prosince 2020svátek má Svatoslav 0 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nejlepší inovací prošla ovesná kaše nebo máslový mazanec

Ovesná kaše (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ovesná kaše (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Potravinářská komora ocenila jako nejlepší letošní inovativní výrobky Ovesnou kaši pro děti s vápníkem bez lepku od Semix Pluso, máslový mazanec od Zeelandie, ochucené kakaové Orion Granko od Nestlé, Špekáčky Extra 1978 od řeznictví H+H a tyčinku s ořechy a proteinem bez přidaného cukru od Emco.

Zástupci komory to uvedli na tiskové konferenci k tzv. reformulacím, tedy snaze o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách pro běžné zákazníky. Výše uvedené výrobky můžou nosit ocenění Reformulace roku.

Letos šlo o třetí ročník této soutěže. V roce 2016 totiž vznikla pod komorou Platforma pro reformulace, která se o zlepšení a upozorňování na „zdravější“ výrobky snaží.

V současnosti je podle vedoucího ústavu konzervace potravin z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Aleše Rajchla tlak na producenty potravin, aby se o zlepšení potravin pokoušeli. Velkých prohřešků se ale podle něj dopouštějí pracovníci v gastronomii, když například přesolí polévku, kterou následně jedí i děti. Podle něj je třeba se na změny, jako je snižování cukru nebo soli v potravinách, vždy dívat optikou spotřebitele - tedy zda má dostatek pohybu, vykonává manuální zaměstnání, nebo naopak trpí civilizačními chorobami. Dalším problémem u snižování cukru nebo soli je pak podle něj zkrácení doby trvanlivosti výrobku, kdy tyto složky působí jako konzervanty.

Méně cukru

Například řetězec Lidl, který je podle zástupkyně Českého mlékárenského svazu Jany Ovčáčkové spíše jednou z prvních tržních vlaštovek, žádá producenty mléčných výrobků, aby obsah cukru snižovali. U svých privátních značek, které tvoří 83 procent sortimentu, chce snížit obsah přidané soli a cukru proti roku 2015 do roku 2025 o pětinu. U jogurtů se například firma bude snažit mít maximálně deset gramů přidaných cukrů na 100 gramů produktu. Podle firmy se nyní prodávají privátní jogurty s 11 gramy cukru na 100 gramů, loni to bylo 12,8 gramu cukru na 100 gramů hmoty.

Podle Ovčáčkové je třeba si uvědomit, že ještě před několika lety bylo běžné, že v jogurtech bylo kolem celkově 15 až 16 gramů cukru na 100 gramů hmoty, v současnosti po zásazích výrobců jde podle ní většinou o 12 až 13 gramů. Kolem pěti gramů je ale podle ní laktóza, tedy mléčný cukr. Čím více je pak v jogurtu ovocné složky, která přináší sice částečně sladkou, ale i kyselou chuť, o to více je pak třeba ho pro spotřebitele doplnit cukrem, aby si na něj nebyl příliš kyselý a kupoval si jej.

Čeká nás válka generací, mladí jsou v depresi a naštvaní, říká klimatolog

Václav Cílek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klimatolog, geolog, filozof a popularizátor vědy Václav Cílek dlouhá léta varuje před klimatickými změnami, před...

BMW X7 vs. Mercedes-Benz GLS: Čím umí zaujmout obři SUV

BMW X7 vs. Mercedes-Benz GLS | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tahle dvě auta patří k největším SUV na trhu, delší je pouze Rolls-Royce Cullinan. Zatímco Mercedes má ve třídě obřích...

Pokus, na který se zapomnělo. Z rybky z PET lahve je kapitální sumec albín

Petr Fišer se zlatým sumcem. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Před čtrnácti lety vypustil Petr Fišer do nádrže ve Svatém Jiří u Chocně malou zlatou rybku.Teď je z ní 152 centimetrů...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!