14. února 2013 15:33 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nestíháte koupit dárek k Valentýnovi? Uvařte večeři, přinášíme tři recepty

Nestíháte koupit dárek k Valentýnovi? Uvařte večeři, přinášíme tři recepty | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Nestíháte koupit dárek k Valentýnovi? Uvařte večeři, přinášíme tři recepty | foto: Shutterstock

Tvrdě pracujete, stále nestíháte a vaření je pro vás něco, čemu chcete věnovat nanejvýš čtvrt hodiny? Valentýna sice neslavíte, ale potřebujete si doma šplhnout? Rovnou zapomeňte na snahu potěšit svou polovičku nakoupeným jídlem a uvařte ji sami. Server Lidovky.cz přináší tři jednoduché recepty.

Pravděpodobně se nevyhnete nákupu a strávíte v kuchyni asi 45 minut, ale výsledek bude stát rozhodně za to. Nejen že svou drahou polovičku překvapíte, ale také potěšíte.

Caprese

Jestli dáváte přednost studeným večeřím, připravte mozzarellu s rajčaty na způsob salátu Caprese. Nejjednodušší varianta večeře. Caprese v restauracích podávají jako předkrm, takže jistě potěšíte každou ženu, která si hlídá váhu.

Caprese

Nakrájejte rajčata i mozzarellu na plátky a střídavě je pokládejte na talíř. Osolte a jemně opepřete a přidejte lístky bazalky. Teď už stačí jen trochu olivového oleje a večeře je skoro hotová. V troubě opečte bagetu nakrájenou na plátky a podávejte jako přílohu.

Co nakoupit?

olivový olej
rajčata
mozzarela
bazalka
bílá bageta

Těstoviny se sušenou šunkou

Těstoviny nikdy neurazí. Zkuste připravit špagety se sušenou šunkou, večeře bude hotová za 20 minut a vy budete za hvězdu.

Špagety se sušenou šunkou

Těstoviny uvařte podle návodu. Na pánvi si rozpalte olej, na kterém zpěňte nasekaný nebo rozdrcený česnek. Přidejte nakrájenou šunku a chvíli restujte, osolte, opepřete a přidejte bazalku. Vše zalijte citronovou šťávou nebo šťávou z čerstvého citronu a krátce opékejte. Základ máte hotový. Teď už jen přidat těstoviny a jídlo promíchat. Podávejte s nastrouhaným parmazánem a lístkem bazalky.

Co nakoupit?

špagety
olivový olej
česnek
sušená šunka (např. Schwarzwaldská šunka)
parmezán
bazalka (čerstvá)
citron (citronová šťáva)

Šafránové rizoto

Opravdový dojem uděláte, když uvaříte šafránové rizoto. Příprava je trochu náročnější, ale o to větší uděláte dojem.

Šafránové rizoto

Ve sklenici si rozpusťte ve vlažné vodě trochu práškového šafránu. V hrnci na másle zpěňte cibuli nakrájenou na malé kousky a přidejte asi 200 gramů nepropláchnuté rýže. Rýži smažte zhruba pět minut a občas ji promíchejte. Postupně přilévejte vývar za stálého míchání a vždy počkejte až se všechen vstřebá do rýže. Po deseti minutách přidejte rozpuštěný šafrán, který dodá jídlu nazlátlou barvu. A vaříme dalších deset minut. Poté odstavíme a vmícháme asi 30 gramů másla. Podáváme ozdobené parmezánem.

Co nakoupit?

rýže
máslo
parmezán
vývar (Demi-glace)
cibule
šafrán

apeAlena Pecháčková

KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo
KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo

Měli jste možnost si přečíst o mém porodu a o pobytu v porodnici na šestinedělí. Nyní bych chtěla rozvést poslední a nejtěžší část mého příběhu. První půlrok mého mateřství.