Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Nezdravé návyky Čechů: velké porce, polévky a slazené nápoje

Jídlo

  7:00
PRAHA - Stravování českých obyvatel má prý daleko ke zdravé výživě. S oblibou si dopřávají příliš velké porce jídla, vydatné polévky či slazené nápoje. Pouze každý druhý člověk v pracovní době pravidelně obědvá, zatímco v dalších západoevropských zemích to jsou v průměru čtyři z pěti lidí.

Čechům nejvíce záleží na velikosti porce. foto: Shutterstock

Vyplývá to z průzkumu stravovacích návyků uspořádaného loni na podzim v šesti zemích Evropské unie v rámci mezinárodního projektu FOOD.

Velké porce vyžadují jen Češi
"Projekt ukázal, že ve srovnání s jinými národy se Češi stravují spíše nezdravě. Na prvních místech dominují přílohy, tedy sacharidy. Zelenina, která je v jiných zemích na prvním nebo druhém místě, je v pozadí.

Preferují také velké porce, což u strávníků z jiných zemí je na posledních místech," řekla Daniela Pedretová ze společnosti Edenred, která průzkum vypracovala pro Českou republiku. Zúčastnilo se ho 4400 respondentů z Belgie, ČR, Francie, Itálie, Španělska a Švédska.

Podle Pedretové projekt, jehož zadavatelem je Evropská komise, se snaží propagovat příjem zdravé a vyvážené stravy v pracovní době. Průzkum v této souvislosti ukázal, že Češi poměrně slušně snídají. Pouze pět Čechů ze sta přiznalo, že ve všední den nikdy nesnídá. Ve Francii, Itálii a Belgii nesnídá až dvojnásobný počet lidí. Zároveň se však Češi špatně stravují přes poledne. "Ve srovnání s jinými testovanými národy, které obědvají z více než tří čtvrtin, je to relativně málo," uvedla.

Obědy v jídelnách a restauracích
Když už Češi na oběd jdou, nejčastěji míří do jídelen a restaurací. V dalších západoevropských zemích mezitím čtvrtina lidí chodí obědvat domů a více než 40 procent se pravidelně stravuje na pracovišti v odpočinkových místnostech nebo kancelářích.

Pro české strávníky je důležitá vzdálenost do restaurace, v níž se stravují, i velikost porce. "Velké porce, které podle průzkumu preferuje jen o něco méně než polovina Čechů, nejsou šťastnou volbou. Častá je kombinace vydatné polévky s pečivem, například bramborové či gulášové, po které následuje ještě hlavní jídlo. To dělá oběd kaloricky příliš vydatným," říká Iva Málková ze společnost STOB (STop OBezitě), která se zaměřuje na problémy zdravé výživy.

Problém je podle Málkové také v tom, že Češi nedodržují jídelní režim.

"Lidé často vynechávají některý denní chod z celkového jídelníčku. Oproti jiným zemím také jedí málo zeleniny. V hlavním jídle je příliš velké množství sacharidů, které jsou součástí přílohy," řekla ČTK.

Mohou za to tradice
Upozornila, že stravovací návyky ovlivňují z velké části tradice. "V jiných zemích často převazuje v restauracích bílkovina, je tam zelenina a maso, zatímco v Česku tvoří polovinu talíře příloha," uvedla. Podle ní však celém projektu není zbavit lidí chutě na tradiční jídlo, ale změnit poměr jednotlivých ingrediencí.

"Fyziologické signály hladu již často vymizely. Člověk je však často ovlivněn tím, že porce v restauracích jsou velké. V jiných zemích restaurace dbají více na kvalitu než na kvantitu," zdůraznila Málková.

Pokud jde o skladbu jídla, Češi jako jediní ve velkém jedí polévky a drůbež. Ve srovnání se západoevropany také mnohem častěji pijí slazené limonády. Více si v poledne dopřávají také alkoholické nápoje, zejména pivo. Jinde dominují zdravější, neslazené nápoje.

Z průzkumu rovněž vyplynulo, že Češi se spolu s Belgičany nejméně zajímají o to, jaká je nutriční kvalita nabízených jídel. Cílem projektu, který v České republice startoval loni v září, je ovlivnit nabídku a poptávku zdravé a vyvážené stravy a zlepšit nutriční hodnotu nabídky jídel prostřednictvím spolupráce s majiteli restaurací, kuchaři a číšníky.

Autoři: ,