• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
čokoláda

čokoláda | foto: Shutterstock

Nový hit. Zakousněte se do čokolády bez pocitu viny

Jídlo
  •   12:38
OXFORD - Zdravou alternativu k běžným čokoládovým tyčinkám plným cukru a mléka, které údajně přispívají k rostoucímu výskytu obezity v zemích západního světa, vyrobili v Oxfordu.

Nová tyčinka s názvem Nibchoc a se sloganem "víc než čokoláda, bez pocitu viny", je vyrobena tak, aby si uchovala nutriční hodnoty kakaa, které se ztrácí v běžné výrobě čokoládových laskomin: "Chtěla jsem vyrobit zdravější variantu produktu, jenž normálně obsahuje hodně rafinovaného cukru a tuku a nechutná moc dobře," řekla tvůrkyně Rachel Niblocková.

Nibchoc neobsahuje žádné přísady běžných tyčinek. Je vyroben z kvalitních rozdrcených kakaových bobů, které v přírodním stavu obsahují asi 300 nutričně hodnotných látek. Čokoládový průmysl ale ředí jejich hodnotu přidáváním mléka a rafinovaného cukru.

Nová tyčinka je naproti tomu slazena nektarem z agáve a spojena kokosovým olejem. Vzhledem k obsahu přírodních cukrů je vhodná i pro diabetiky, vegany a nemocné celiakií.

Niblocková nejdříve experimentovala s kakaem ve vlastní kuchyni a vyrobené tyčinky pak prodávala v obchodech s lahůdkami po Oxfordu. Po osmi měsících ale musela skončit s prací a věnovat se podnikání na plný úvazek: "Zásilkový prodej hrozně narostl. Posíláme balíčky po celé Evropě, když sem přijedou lidé a tyčinku ochutnají." Zřídila si i internetové stránky. Tyčinku nabízí v devíti variantách, včetně zázvorové, chilli a kávové.

Autor: Lidovky.cz
Témata: cukr, Oxford, Evropa