Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pití kávy zdravým lidem neškodí, naopak má pozitivní účinky

Jídlo

  20:06
PRAHA - Milovníci kávy se dozvědí vše o zdravotních účincích oblíbeného nápoje na webu, který odstartoval tento týden. Studie potvrzují, že pití kávy má u zdravého člověka spíše pozitivní účinky a může chránit před rozvojem řady onemocnění, například cukrovky, řekl přední český specialista na výživu Pavel Kohout z Fakultní Thomayerovy nemocnice.
Káva - ilustrační foto.

Káva - ilustrační foto. foto: Shutterstock

Specialista v oblasti léčebné výživy doc. MUDr. Pavel Kohout, PhD. (gastroenterologa nutricionista, Fakultní Thomayerova nemocnice v Praze)."Při posuzování prospěšnosti či škodlivosti kávy by mělo být zohledněno více faktorů, jako zdravotní stav konzumenta, kolik šálků denně vypije a z jakého druhu kávy si nápoj připravil," upozornil Kohout.

Za přiměřené považuje čtyři až šest šálků, což odpovídá zhruba 300 miligramům kofeinu. V online tiskové konferenci, jíž web www.institutkavy.cz zahájil činnost, se lidé zajímali například o to, zda káva zvyšuje krevní tlak a přispívá ke vzniku srdečních chorob.

Skutečností podle Kohouta je, že běžné dávky kávy rizikové nejsou. Kávu si proto mohou dovolit i lidé s kardiovaskulárními nemocemi. Ti, kteří se rizika přesto obávají, mohou pít kávu bez kofeinu. Normální krevní tlak je kolem 120/80, lidem s nižším tlakem lékaři pití kávy doporučují. Pokud nejsou na kofein zvyklí, může jim krátkodobě mírně zvýšit tlak. Pokud jsou ale vystaveni jeho účinku déle, tělo si zvykne a tlak se vrátí k původním hodnotám. Studie podle Kohouta rovněž prokázaly, že mírným konzumentům každodenní pití kávy tlak nezvýší.

Mléko nemá na účinek kofeinu vliv
Dalším mýtem je podle Kohouta tvrzení, že přidáním mléka do kávy se účinky kofeinu potlačí. Mléko nemá na účinek kofeinu vliv. Tlumí ale jeho působení na sliznici žaludku a zmírňuje prudký nárůst vlivu kofeinu, tím ho i prodlužuje.

Na webu najdou zájemci informace o pěstování a výrobě kávy, jejím složení a vlivu na lidský organismus. Součástí webu jsou i krátká videa, která mají uvést na pravou míru různé mýty o kávě.

První zprávy o vlivu kávy na lidský organismus jsou zhruba z roku 1820, kdy německý vědec Friedlieb Ferdinand Runge napsal, že v semenech kávy je alkaloid kofein povzbuzující činnost srdce, mozku, nervů, ledvin a svalů.

Káva obsahuje antioxidanty, které chrání buňky lidského těla proti volným radikálům, tím brání předčasnému stárnutí buněk a posilují odolnost nervového a imunitního systému. "Je prokázáno, že káva má významně větší celkové antioxidační účinky než kakao a zelený čaj, přičemž až 70 procent antioxidantů, které denně přijmeme, pochází právě z kávy," dodal Kohout.

Autoři: ,