Jako každoročně předchází jeho uvedení na trh rozsáhlá reklamní a marketingová kampaň, které ostatně děkuje za to, že se z něho stal svého druhu kultovní artikl.
Vinaři z Beaujolais slibují dobrou kvalitu. Letošní ročník prý má hezký nádech, v němž dominují tóny malin, lesních jahod a rybízu, dobrou strukturu, krásnou purpurovou barvu a dokonale integrované taniny.
Pochvala od předního someliéra
Že nemusí jít o samochválu, ukazuje hodnocení, které dává vínům z oblasti Beaujolais jako celku (tedy nejenom mladým) jeden z předních francouzských someliérů Philippe Faure-Brac. Podle něho bude letošní ročník beaujolais "velmi příjemný, s trochou víc čerstvosti, vyváženější".
Výrobci nového beaujolais si také libují, že už prodali veškerou produkci a za rozumné ceny. To jim umožní trochu si oddechnout. Loni se podle listu Le Parisien nového beaulojais prodalo 266.000 hektolitrů, tedy 39,5 milionu lahví, z toho 151.000 hektolitrů ve Francii.
Zbytek směřoval do 110 zemí světa. Největšími zahraničními ctiteli nového beaujolais byli znovu Japonci, kteří ho koupili šest milionů lahví. Daleko za nimi zůstaly USA s 2,3 milionu a Německo s 1,3 milionu lahví.
Oslavy vyvrcholí naražením prvních sudů
Letos mohou konzumenti znovu volit mezi dvěma "appellations" - beaujolais nouveau a beaujolais-village nouveau - a stejně jako pokaždé od roku 2007 nabídku rozšiřuje nové beaujolais rosé.
Ve Francii vítají nový ročník četné reklamní akce, mezi nimiž znovu hrají prim slavnosti v kolébce nového beaujolais - městečku Beaujeu. Dnes čtvrt hodiny před půlnocí tam vypukne velká slavnost, jejímž vyvrcholením bude o půlnoci naražení prvních sudů "božského nápoje", jak napsal regionální list Le Progres.
Nezaujatí komentátoři a odborníci ovšem nové beaujolais označují za víno hodně průměrné, v nejlepším případě průměrné. Lepší francouzské restaurace se taky na rozdíl od běžných bister a barů střehnou toho, aby ho nabízely.
Na některých lze dokonce najít ujištění "U nás žádné nové beaujolais". Za svou určitou přitažlivost vděčí hlavně tomu, že je to první víno sezony.