Středa 1. května 2024, Svátek práce
130 let

Lidovky.cz

Restaurace Tvrz: jít s dítětem do restaurace nemusí být utrpení

Jídlo

  10:22
Mám ráda restaurace, jako je tato: kde se šéfkuchař nebojí vyjít mezi hosty a kde se na dítě nedívají jako na obtížný hmyz. V Tvrzi v pražských Průhonicích jsme vyzkoušeli zelňačku, kachní prsa, srnčí, biftek z mladého býka a několik dalších delikates a zklamaní jsme nebyli ani my, ani náš syn.

Luxus v Průhonicích. Restaurace Tvrz splňuje náročné požadavky na jídlo i interiér. foto:  Tomáš Krist, Lidové noviny

Restauraci Tvrz v Průhonicích jsem měla na mušce už dlouho. V poslední době jsem na výběr podniků neměla zrovna moc štěstí, proto jsem se sem na oběd vydala s více strávníky, abych mohla hodnotit více druhů jídla a mohla si mimo klasické menu dopřát i denní speciality. Kuchaře, který se snaží popustit uzdu fantazii a nedá se zlákat jednotvárností, mám ráda. Proto jsem ocenila, že v Tvrzi se sledují kulinářské trendy a hlavně sezonní suroviny.

Tvrz, jak by mohl název napovídat, není žádná středověká restaurace. Po vstupu se ocitnete ve velice luxusní stodole, která dýchá romantikou. Vypolstrované mohutné židle, bytelné stoly a dřevěné trámy. K tomu velká prosklená okna, která vám nabízejí pohled do Průhonického parku. V teplých měsících terasovitá zahrádka pod skálou. Co víc si přát? Snad jen pro praktické zákazníky neopomenout fakt, že auto můžete zaparkovat na soukromém parkovišti přímo před vchodem. Šéfkuchař Jan Pýcha se po mnoha stážích v zahraničí a televizních projektech rozhodl v roce 2004 vybudovat podnik, který nabízí vše od tradičních českých specialit po klasická mezinárodní jídla. Své místo tady také mají čerstvé ryby, které jsou vystaveny v ledové tříšti přímo před vašima očima, nebo zvěřina.

Luxus v Průhonicích. Restaurace Tvrz splňuje náročné požadavky na jídlo i interiér.

Šéfkuchař mezi hosty
Zajímalo mě, jak si podnik, jako je tento, poradí s malým dítětem. Podle mých zkušeností jsou v restauracích tohoto typu personálu spíše na obtíž. O tom, že by se strefili do dětské chuti, ani nemluvě.

Na jídelním lístku je vidět, že je propracovaný do nejmenšího detailu. Na můj vkus až příliš obsáhlý, nicméně je pravda, že jeho rozmanitost a hlavně srozumitelné zpracování vám pomůže se neztratit.

Co považuji za výhodu (a již jsem to několikrát zmiňovala), je to, že šéfkuchař sám přišel mezi hosty a doporučil denní menu nebo nám prostě jen poradil. Stejně tak tomu bylo i u personálu, který se nám věnoval a mému synovi nabídl dětský koutek.

Na začátek jsem vybrala uzená francouzská kachní prsa (225 Kč) a jasným favoritem se hned na první pohled stala zelná polévka, kterou jsem zahlédla u vedlejšího stolu. Klasickou zelňačku si opravdu dovolím dát jen ve vybraných restauracích a se superlativy celkově hodně šetřím, ale na tuto se hodí snad jen jediný - dokonalá. Navíc byla zahuštěna jemnou smetanou, která jí ubrala na jinak typické trpké chuti.

Uzená francouzská kachní prsa (225 Kč).

Specialitou dne byly pečené srnčí medailonky na hruškách s domácími kroketami (399 Kč). Srnčí bylo malinko tužší, ale díky jemným hruškám a vláčným, velkým kroketám se tato drobnost nakonec dala odpustit.

Zato biftek z mladého býka s brusinkami (429 Kč) neměl chybu. Doplnila jsem ho o fazolové lusky s anglickou slaninou a česnekem, na kterém jsem ocenila hlavně to, že nebyl zhořklý. Šťavnatý, nevysušený a hlavně na plátky nakrájený. Přesně tak, jak má být. Tímto podstatným detailem si mě kuchař získal.

Biftek z mladého býka (429 Kč).

Dále jsem ještě přiobjednala smažený kuřecí řízek. Na jídelním lístku je pod názvem "kyjevský" (229 Kč) a dostanete k němu smetanové brambory. Ani na ten si nemohu stěžovat. Zapomeňte na vysušené kuřecí maso. Přesným názvem kyjevský biftek se připravuje jinak: dovnitř masa položíte kostku másla a teprve pak jej obalíte v trojobalu a osmažíte. Maso tak nabyde na objemu a hlavně zůstane vevnitř šťavnaté s kůrkou jemně propečenou. Trik, který si jistě zapamatuji! Bohužel mě zklamaly smetanové brambory, které byly hodně slané. Pohádkové jahodové knedlíky Na závěr jsem se nechala zlákat ještě plněnými jahodovými knedlíky (129 Kč). Byly posypané nastrouhaným tvrdým tvarohem a přelité rozehřátým máslem. Pocukrované tak akorát. Stačila jsem jenom rychle ochutnat - bylo totiž jasné, že můj syn se o ně dělit nehodlá. Ani se mu nedivím, byly totiž opravdu vynikající. Nezbylo mi nic jiného než si dát ještě jeden dezert. Na výběr je toho opravdu hodně. Navíc si zde můžete objednat jakýkoliv zákusek pro netradiční příležitosti.

Nakonec mě zlákala belgická čokoládová kostka s třešněmi (149 Kč). Naštěstí se z tohoto dezertu nestala čokoládová bomba, která by vám zatížila tělo natolik, že byste se nemohli ani hnout.

Tvrz

Hlavní 87, Průhonice
Út-Ne 11.30 - 22.00
restaurant@tvrzpruhonice
www.tvrzpruhonice.cz

Celkový dojem: 3 hvězdičky
Jídlo: 3 hvězdičky
Obsluha: 2 hvězdičky
Atmosféra: 3 hvězdičky

Vysvětlivky:
čtyři hvězdičky: gurmánská bomba
tři hvězdičky: překvapivě dobré
dvě hvězdičky: průměr
jedna hvězdička: nic moc
žádná hvězdička: raději se vyhnout

Jídelní lístek si prostudujte předem
Tvrz je restaurace, kterou hodnotím po dlouhé době kladně. Ovšem doporučuji si předem prozkoumat jídelní lístek na internetu a jít sem s jasnou představou, na co máte chuť. Najdete tady totiž opravdu od všeho trochu, ale překvapivě to v tomto případě nevadí. Po prvním chodu totiž zjistíte, že cena jednoznačně odpovídá kvalitě, a hlavně se nemusíte bát, že byste šli domů s poloprázdným žaludkem. I když to není zrovna zvykem, tady se na porcích nešetří.

Jsem ráda, že Tvrz splnila moje očekávání. Po kulinářských excesech, které jsem v poslední době zažívala, jsem uvítala něco (a promiňte mi tu dramatičnost), co by mi vrátilo chuť opět se stravovat v restauracích.

Autor: