Neděle 20. června 2021svátek má Květa 17 °C skoro jasno, občasné bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Rychlá a jednoduchá večeře. Co jíst v tropickém počasí?

Ovocný salát (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ovocný salát (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Tučná a mastná jídla, chlebíčky, ale i třeba tatarák. Takovým jídlům byste se v tropických dnech měli rozhodně vyhnout. Nahraďte je saláty, kukusem nebo jen třeba opečeným chlebem potřeným olivovým olejem a rajčaty.

V letních dnech organismus nejvíce ochladí ovoce. Pokud vám ovoce nebo zelenina k večeři nestačí, zkuste si připravit třeba kuskus. Maso vynechejte, zpomaluje totiž metabolismus. Úplně z jídelníčku škrtněte také mastná, tučná a těžká jídla či smetanové omáčky.

K TÉMATU:

Jednou z nejlepších variant v teplých letních dnech je salát. Ať už zeleninový nebo ovocný, organismu vždy prospěje, když ho trávení nezaměstná na dobu delší než je nutné. Ovoce je vhodné především proto, že obsahuje hodně vody, ale také vitamíny, které jsou pro zatížený organismus potřebné. Zeleninové saláty či grilovaná zelenina jsou dalším jednoduchým pokrmem, který navíc můžete kombinovat s rybou či pečivem.

Kuskus v hlavní roli

Rychlá příprava dělá z kuskusu ideální letní večeři, která vám nezabere mnoho času a navíc se dá kombinovat v podstatě s čímkoli - můžete zkusit kuskusový salát s kuřecím nebo krůtím masem, sušenými rajčaty a kozím sýrem.

Základní příprava kuskusu

Kuskus se zeleninou

Kuskus vložte do mísy a zalijte vařící vodou v poměru 1:2 (2 díly vody na 1 díl kuskusu). Po zalití nechte cca 10 – 15 minut stát, pročechrejte vidličkou, a buď přímo servírujeme jako přílohu, náplň nebo ho můžete různě dochutit.


Pokud máte chuť na těstoviny, zapomeňte na smetanové omáčky a zvolte lehčí - zeleninovou - variantu. Těstoviny s lilkem, cuketou, nebo třeba rajčaty vás nezatíží a zároveň si na nich pochutnáte. Můžete je ale také připravit jen s bylinkami a olivovým olejem či pestem.  

Lilek plněný kuskusem

Dva lilky rozpůlte podél, dužinu vydlabejte, nakrájejte ji na kostičky a zakapeme citrónovou šťávou. Vydlabané lilky posolíme a dáme stranou. Před plněním je otřete a vymažte lžící olivového oleje. Mezitím si připravte kuskus (asi 200 g). K zalití použijte vývar. Na olivovém oleji osmahněte jemně pokrájenou cibuli, přidejte tři stroužky česneku a dužinu lilku, vše orestujte.

Lilek - ilustrační foto.

Pro zvýraznění chuti přidejte nasekanou anglickou slaninu. V sezóně můžete přidat hrst čerstvých hub. Hotovou směs smíchejte s kuskusem, přidejte 4 kousky pokrájených sušených rajčat, nahrubo nastrouhaný parmezán (může být i eidam), osolte a opepřete. Směsí naplňte lilky a pečte je v troubě na 180°C asi 40 minut.

Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Procházku vypnu, slibuje Rakić. Uznávaný sudí analyzuje: Dokázal by to, ale...

Rakušan Aleksandar Rakic si už Jiřího Procházky všiml. A chce mu v UFC srazit... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Z Jiřího Procházky se mezi konkurenty polotěžké váhy UFC (93 kg) stává žádané zboží. O novou dvojku divize si hlasitě...

Nejproočkovanější země světa zavádí tvrdá opatření. Covid mají i očkovaní

Ruská vakcína Sputnik V. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Na Seychelách vyskočil součet všech případů za více než rok pandemie v posledních třech dnech o třináctinu. Problém je...