Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Štědrý den v restauraci? Stále více jich má otevřeno

Jídlo

  7:00
V Česku postupně roste počet restaurací, které jsou o Štědrém dnu otevřené a nabízí vánoční program spojený s ukázkou lidových zvyků, nebo alespoň speciální polední menu.
V restauraci - ilustrační foto

V restauraci - ilustrační foto foto: Shutterstock

V současnosti se do programu zapojilo 70 podniků po celé České republice, uvedl obchodní ředitel gastronomického serveru Lunchtime.cz Jakub Šafránek. Zatím jde ale spíše o výjimku. Češi zpravidla Vánoce tráví Štědrý den doma v okruhu rodiny a přátel.

"Otevřeno o Štědrém večeru máme druhým rokem a upřímně řečeno nás k tomu donutila krize," řekla Martina Háblová z jedné pražské restaurace. Štědrovečerní večeři si v restauraci objednávají zejména zájezdy turistů, přesto provozovatelé počítají s několika porcemi i pro tuzemské zájemce.

Několik rezervací na večer od Čechů prý už podnik má. Tito lidé ale neměli zájem o ukázku lidových tradic, podotkla Háblová. Pro turisty je například připravená tradiční šupina pod talířem, šťastnou budoucnost mohou odhalit pomocí rozkrojeného jablka, nebo louskáním vlašských oříšků.

ČTĚTE TAKÉ:

V Česku se stále dodržují tradice, valná většina restaurací bude mít o Štědrém dnu zavřeno a jejich personál stráví svátky stejně jako ostatní, řekl Šafránek. Ze zhruba tří tisícovek podniků (třetiny restaurací v česku), které společnost Lunchtime sdružuje, bude mít otevřeno i přes večer pouze devět restaurací. Zbylé podniky chystají polední vánoční menu, zpravidla doplněné o nějakou formu kulturního programu.

"V našem případě jde spíše o show," řekla majitelka jedné z pražských restaurací Jana Rusová. Obdobnou akci již uspořádali na Mikuláše, kdy se obsluha restaurace převlékla do kostýmů a roznášela jídla s roztodivnými názvy jako "andělské pohlazení" nebo "mikulášovy zapletené vousy". Lidi na podobné akce slyší, obvykle se polední tržby v restauraci pohybují kolem 15.000 korun, mikulášské menu vyneslo přes 20.000, poznamenala Rusová.

To, že je výhodné mít 24. prosince otevřeno přes poledne, potvrdil i Martin Hajnc z restaurace, která je na golfovém hřišti v Praze. Jejich tradiční specialitou, kterou již několik let na Štědrý den lákají strávníky, jsou vánoční šneci. "Je to sice netypické, ale zato je to hodně oblíbené, " uvedl Hajnc. Doplnil, že proti běžnému zimnímu dnu dokážou šneci zvýšit polední tržby až o polovinu.

Autoři: ,

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč