Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sváteční menu na Štěpána

Jídlo

  15:53
Připravil jsem pro vás menu, které není sestaveno z našich tradičních jídel, ale může to být – obzvlášť po těžké a tradiční štědrovečerní večeři, příjemná změna a zpestření. Jídla, která jsou v menu obsažena, jsou lehce stravitelná, s nízkým obsahem cholesterolu. Navíc, při správném rozvržení přípravy se kuchař či kuchařka vyhne zbytečným stresům.

JEHNĚČÍ HŘBET S KRUSTOU Z AROMATICKÝCH BYLINEK foto: Hynek Glos, Lidové noviny

Můžeme začít s vánočním punčem, který navodí příjemnou vánoční atmosféru. Ústřice se sektovou pěnou nám svou lahodnou chutí připraví chuťové buňky k dalšímu chodu  kuřecí polévce se šneky a fenyklem. Jídlo vrcholí jehněčím hřbetem s krustou z aromatických bylinek a na závěr navrhuji křehký koláč s jablky a hruškou. A po tom všem ještě přijde k chuti dobrá káva a kousek vánočního pečiva. 

VÁNOČNÍ PUNČ SE SUŠENÝM OVOCEMVÁNOČNÍ PUNČ SE SUŠENÝM OVOCEM
Nápoj který přijde vhod před večeří, po procházce v mrazivém prosincovém počasí (pro 6 osob)

Suroviny:
100 g sušených švestek
  50 g  sušených brusinek
  50 ml rumu
  50 ml griotky
 1,5 l  červeného vína
   1    pomeranč, kůru oloupeme a dužinu nakrájíme na mesíčky
   3    kousky skořice
   2    hřebíčky
   2 lžičky cukru ( podle chuti)

1. Sušené švestky namočíme do rumu a necháme odležet minimálně do příštího dne
2. Brusinky namočíme do griotky a necháme odležet
3. Víno, pomerančovou kůru,skořici,hřebíček a cukr podle chuti přivedeme k varu a přidáme brusinky s griotkou, už nevaříme
4. Do nahřátých sklenic dáme marinované švestky v rumu a zalijeme horkým punčem


ÚSTŘICE V SEKTOVÉ PĚNĚÚSTŘICE V SEKTOVÉ PĚNĚ
Elegantní úvod ke slavnostní večeři, kombinace polosuchého sektu a ústřic navodí příjemnou chuť před dalšími chody (1 porce)

Suroviny:
3   ústřice
1/2 šalotky jemně nasekat
200 ml  Bohemia demi sekt
1     žloutek
kopeček ušlehané šlehačky
sekanou pažitku
sůl podle chuti

1. Opatrně otevřeme ústřice a půlky skořápek dáme na stranu
2. Jemně sekanou šalotku zalijeme 100 ml sektu a přivedeme k varu, přidáme maso ústřic i s vodou která je v ústřicích, a přivedeme k varu. Nevaříme dlouho, aby ustřice zůstaly šťavnaté 
3. Ústřice vyjmeme do ústřicových skořápek
4. Do vývaru  přidáme zbývající sekt, krátce povaříme a procedíme do misky
5. Do vroucí vodní lázně vložíme misku s vývarem z ústřic, přidáme žloutek a šleháme až nám začne směs houstnout asi jako majonéza
6. Odstavíme. Necháme částečně zchladit a lehce vmícháme ušlehanou šlehačku, jemně sekanou pažitku a podle chuti drcený bílý pepř  
7. Maso z ústřic překryjeme touto omáčkou a zprudka zapečeme v předehřáté troubě na 250 C a podáváme 


KUŘECÍ POLÉVKA SE ŠNEKY A FENYKLEMKUŘECÍ POLÉVKA SE ŠNEKY A FENYKLEM
Sváteční polévka doplněná šnečím masem a zajímavou chutí fenyklu (6 porcí)

Suroviny:
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 větší kuře rozsekneme na 1/4
1  větší cibule
200 g očištěná mrkev
100 g  očištěný celer
3 kousky řapíkatého celeru
4 česnekové stroužky jemně nasekat
¼ čerstvého fenyklu
4 ks loupaných rajčat / možno použít loupaná rajčata v konzervě Valfrutta
200 g vařeného šnečího masa (dají se koupit mražení a předvaření)
sůl, pepř černý celý, nové koření
čerstvá bazalka
Sýrové tyčinky

1. Z kuřete, mrkve, celeru,cibule,soli, nového koření a pepře si připravíme vývar den dopředu a necháme vychladit, maso z kuřete obereme a nakrájíme na větší kousky.
2. Olivový olej rozehřejeme, přidáme na malé kostky nakrájený řapíkatý celer, fenykl, mrkev,česnek, zarestujeme, přidáme šnečí maso, oloupaná a nasekaná rajčata, krátce podusíme zalijeme vývarem a krátce povaříme.
3. Přidáme nakrájené kuřecí maso a ochutíme solí, pepřem a bazalkou
4. Podáváme se sýrovou tyčinkou nebo pouze se strouhaným parmazánem


JEHNĚČÍ HŘBET S KRUSTOU Z AROMATICKÝCH BYLINEK

JEHNĚČÍ HŘBET S KRUSTOU Z AROMATICKÝCH BYLINEK (HLAVNÍ)


Lehce stravitelné jehněčí maso s nízkým obsahem cholesterolu, ochucené aromatickými bylinkami přijde určitě vhod během svátků, kde na vás číhají různé pochutiny na každém kroku (4 porce)

Suroviny:
2 půlky jehněčího hřbetu, očistit od přebytečného tuku a rozkrojit na čtyři porce, z nichž každá má čtyři žebírka
4 polévkové lžíce (pol. lž) olivového oleje
sůl, pepř
1 pol.lž. sekaného čerstvého rozmarýnu
1 pol.lž. sekané zelené petržele
½ pol. lž. Sekaný čerstvý tymian
¼ veky
3 pol.lž. hořčice Dijon

Na omáčku:
200 ml červeného suchého vína
100 ml portského vína
    1     šalotka jemně krájená
300 g chlazeného másla nakrájet na menší kousky

1. Troubu si předehřejeme na 150 C. Veku nakrájíme na kostky a necháme v troubě osušit asi 5 min, podle stáří veky
2. Veku a bylinky dáme do kutrů nebo mixeru a kutrujeme až je vznikne směs jako strouhanka
3.´Směs dáme do mísy a přidáme tři lžíce olivového oleje a promícháme
4. Troubu předehřejeme na 220 C
5. Jehněčí hřbety osolíme opepříme a na pánvi zprudka opečeme na olivovém oleji dozlatova
6. Opečené maso dáme na pekáček a dopečeme v troubě asi 15 min podle velikosti tak aby maso mělo ve středu 55 C.
7. Vyjmeme z trouby necháme chvíli zchladit, potřeme Dijonskou hořčici, navršíme směs veky s bylinkami, vrátíme do trouby a pečeme až se bylinková směs začne barvit asi na 3 min.
Necháme asi pět min odpočinout, aby nám nevytekla šťáva,  prokrojíme a podáváme.

OMÁČKA:
1. Z výpeku odstraníme přebytečný tuk, přidáme jemně krájenou šalotku, červené víno, portské víno a svaříme na ½
2. Zašleháme malé kousky chlazeného másla, přivedeme k varu, odstavíme, dochutíme solí a pepřem, procedíme a podáváme k masu.
 
Jako přílohu doporučuji šťouchané brambory s pórkem a pokud máte zamražené houby z letošní bohaté úrody. Můžete je zarestovat s šalotkou, česnekem a rozmarýnem nebo pouze s pečenými scherry rajčaty ochucenými balsamikovým octem, olivovým olejem, solí a pepřem
Pokud nemáte čerstvé bylinky, můžete použít sušené, chvíli namočené v bílém víně.


TEPLÝ KŘEHKÝ KOLÁČ S JABLKY A HRUŠKAMITEPLÝ KŘEHKÝ KOLÁČ S JABLKY A HRUŠKAMI
SKOŘICOVÁ ZMRZLINA
6 porcí
Suroviny:
3 ks hruška, oloupat,odstranit jádřinec
3 ks větších sladkých jablek oloupat,odstranit jádřinec
80 g cukru
2 pol.lž. citrónové šťávy
1 pol. lž. jemně sekaného zázvoru
1 skořicová tyčinka
4 ks celý hřebíčku
100 ml jablečného vína nebo džusu

Těsto na korpus:
200 g mouka hladká
2 pol. lž cukru moučka
100 g máslo
50  ml studené vody, podle potřeby
špetka soli

1. Oloupaná jablka a hrušky nakrájíme na větší kousky
2. Na větší rozehřátou pánev dáme cukr necháme lehce zkaramelizovat, přidáme citrónovou šťávu, zázvor,skořicí, hřebíček  a ovoce. Občas promícháme.Až začne ovoce karamelizovat přidáme jablečné víno, krátce povaříme přidáme zbytek vína a necháme vychladnout.
3. V míse promícháme moučkový cukr, mouku, sůl, přidáme máslo a rukou promícháme, můžeme použít robot. Přidáme studenou vodu a promícháme až se těsto spojí
4. Těsta zabalíme do folie a necháme odpočinout 1 hod. v chladu
 
Na pomoučeném vále vyválíme těsta do kruhu, vložíme do kulaté teflonové formy. Pokud nemáte teflon musí se forma vymazat máslem. Těsto rozprostřeme stejnoměrně po dně a stranách, přidáme udušené ovoce a pečeme v předehřáté troubě při 190 C  asi 30 min.
Koláč si můžeme upéct den dopředu a před podáváním nakrájet na porce a lehce prohrát v troubě.
Nebo den dopředu připravit těsto a ovocnou náplň.Těsto připravit do formy, zabalit do folie a nechat v lednici .V den podávání dáme naplň do formy a dáme upéct.
Podáváme se skořicovou zmrzlinou. Vanilkovou zmrzlinu promícháme s mletou skořicí. Ozdobíme vlašským ořechem.

Autor:
Témata: maso, sůl, víno