DOBA PŘÍPRAVY:
15 minut + cca 20 minut na
zavaření
Na 10 půllitrových sklenic
POTŘEBUJETE:
60–80 okurek zavařovaček
5 menších cibulí, oloupaných
a nakrájených na kolečka
1 mrkev, nakrájenou na kolečka
10–20 bobkových listů
30 kuliček nového koření
50 kuliček pepře
100 zrnek hořčice
10 snítek kopru
Na nálev:
1,7 litru vody
380ml octa
80g soli
300g krupicového cukru
16g kyseliny citronové
1. PŘIPRAVTE OKURKY
Omyté a pořádně okapané menší
okurky dejte do vypařených
sklenic.
2. VLOŽTE DO SKLENIC
Do každé vložte kolečka oloupané
cibule a mrkve, 1–2 bobkové listy,
snítku kopru, 3 kuličky nového
koření, 5 kuliček pepře a 10 zrnek
hořčičného semínka.
3. ZAPLŇTE NÁLEVEM
Zalijte vychladlým lákem tak, aby
sahal asi tři centimetry pod okraj.
Sklenice uzavřete víčkem, vložte
do kastrolu, zalijte vodou asi do
půlky jejich výše, uveďte do varu
a povařte asi dvacet minut, aby se
přichytilo víčko.
DITA PECHÁČKOVÁ, Autorka je šéfredaktorka měsíčníku Apetit
Jak správně zavařovat |
Patříte k těm lidem, kterým chutnají kupované okurky více než ty doma vyrobené? Tak zkuste klasický recept a pamatujte, že nakládané okurky jsou prostě českým národním dědictvím, a to i bez ohledu na to, že stejně populární jsou třeba v Bulharsku nebo ve Francii. Umyté sklenice byste měli sterilizovat ještě vařicí vodou. Vypláchněte sklenice i víčka a postavte dnem vzhůru na čistou utěrku. • To, že zavařenina i rosol mají správnou konzistenci, poznáte tak, že kápnete trochu hmoty na studený talířek – měla by rychle nabýt stejné konzistence jako želé. Nebo utvořte vařečkou na dně kastrolu cestičku, je-li konzistence ideální, měla by zůstat chvíli volná. • Víčka se správně přichytí, pokud naplněné sklenice 20 minut sterilizujete v horké vodě nebo obrátíte sklenici s ještě horkým obsahem dnem nahoru. • Všechny zavařeniny byste měli uchovávat v temnu a chladu. • „Chci, aby okurky byly co nejkřupavější, a proto někdy používám místo cukru sladidlo. Chuť obměňuju vinnými listy (dva na třičtvrtělitrovou sklenici) nebo několika kolečky mrkve. Kopr a bobkový list zase nahrazuji asi půlcentimetrovými kolečky křenu,“ prozrazuje „zlepšováky“ Antonín Kinský, majitel pražské restaurace Století. |