Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Tradiční vánoční pečení. Jak se dělají Masarykovy knoflíky a jak na vynikající pracny?


Pracny | foto: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA

Premium Rozhovor
Vlastní cukroví si v Česku připravují dvě třetiny domácností. Kromě lineckého cukroví patří mezi nejoblíbenější stálice vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, pracny a perníčky.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Pro ty, kdo se tedy bez klasiky neobejdou, přinášíme výběr osvědčených a časem prověřených receptů.

ZÁZVORKY

■ 4 žloutky

■ 1 celé vejce

■ 28 dkg práškového cukru

■ 28 dkg hladké mouky

■ 2 lžičky mletého zázvoru

■ nastrouhaná kůra z jednoho citronu

■ čokoládová poleva na dokončení

Žloutky, vejce, cukr a citronovou kůru vyšleháme do husté pěny, postupně přidáme mouku a mletý zázvor a vypracujeme těsto, vyválíme silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary. Ty přemístíme na plech a takto necháme stát přes noc. Poté pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 stupních asi 15 minut. Vychladlé můžeme pocákat čokoládou.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se