Pondělí 30. ledna 2023, svátek má Robin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Tradiční vánoční pečení. Jak se dělají Masarykovy knoflíky a jak na vynikající pracny?


Pracny | foto: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA

Premium Rozhovor
Vlastní cukroví si v Česku připravují dvě třetiny domácností. Kromě lineckého cukroví patří mezi nejoblíbenější stálice vanilkové rohlíčky, vosí hnízda, pracny a perníčky.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Pro ty, kdo se tedy bez klasiky neobejdou, přinášíme výběr osvědčených a časem prověřených receptů.

ZÁZVORKY

■ 4 žloutky

■ 1 celé vejce

■ 28 dkg práškového cukru

■ 28 dkg hladké mouky

■ 2 lžičky mletého zázvoru

■ nastrouhaná kůra z jednoho citronu

■ čokoládová poleva na dokončení

Žloutky, vejce, cukr a citronovou kůru vyšleháme do husté pěny, postupně přidáme mouku a mletý zázvor a vypracujeme těsto, vyválíme silnější plát a vykrajujeme libovolné tvary. Ty přemístíme na plech a takto necháme stát přes noc. Poté pečeme v předem vyhřáté troubě při 160 stupních asi 15 minut. Vychladlé můžeme pocákat čokoládou.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Mohlo by vás zajímat