Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Když minuty rozhodují: vajíčka máme rádi všichni, vaříme je ale většinou špatně. Jak se zlepšit?

Ztracené vejce. foto: Profimedia.cz

Doporučujeme
Zdánlivě je to ta nejtriviálnější věc kuchařských dovedností a jednodušší na uvaření může být snad už jen čaj. Přesto většina lidí vaří vajíčka špatně. Pod skořápku nevidíme, jak tedy docílit toho nejlepšího výsledku?
  19:00

Ať už budete vařit vejce natvrdo, naměkko, či jakkoli jinak, vyndejte je z lednice o něco dříve, aby získala pokojovou teplotu. Tím zajistíte, že při vaření nedostanou teplotní šok, ze kterého jim praskne skořápka. (Můžete ji také před ponořením do vody propíchnout jehlou, takzvaný trn na vejce se běžně dostane v obchodech.)

Druhým pravidlem, které mnoho lidí nedodržuje, je ponořit vejce do již vroucí vody. Jen tak lze přesně ohlídat míru uvaření i konzistenci žloutku.

Velikonoce, svátek svátků. Proč jsou důležitější než Vánoce a kterým zemím je lepší se při slavení vyhnout?

Třetí kuchařské přikázání praví, že ať už připravujete vajíčka ve skořápce na jakýkoli způsob, vždy je po vyjmutí z horké vody rychle a krátce ochlaďte, aby rozpálená skořápka vnitřek dále neohřívala.

PRVNÍ ZPŮSOB Vejce natvrdo

Velikonoce - vajíčko natvrdo.

Častým omylem je, že lze vařit vejce natvrdo od deseti minut dál vlastně jakkoli dlouho. To, že jste ho trápili ve vroucí vodě zbytečně, poznáte podle toho, že se kolem žloutku vytvoří zelenošedý kruh.

Není to známka toho, že by vejce bylo zkažené, ale jde o chemickou reakci železa ve žloutku se sírou přítomnou v bílku. Žloutek se navíc dlouhým varem vysuší. Vejci natvrdo velikosti M by mělo po ponoření do vroucí vody stačit 9 minut, „elku“ dejte ještě minutu navíc. Po uvaření vajíčka rychle zchlaďte studenou vodou.

DRUHÝ ZPŮSOB Vejce naměkko

Vajíčko na měkko.

Pokud chcete vajíčko s tuhým bílkem a tekutým žloutkem, které budete jíst přímo ze skořápky z porcelánového či jiného stojánku, vložte je do vroucí vody a vařte přesně pět minut.

TŘETÍ ZPŮSOB Vejce na hniličku

Vajíčko na hniličko.

Jestli nemáte rádi žloutek úplně tekutý, ale lehce provařený s krémovým středem, pak jsou vejce na hniličku pro vás jako stvořená. Opět ponořte syrová vejce do vroucí vody a vařte je sedm minut.

ČTVRTÝ ZPŮSOB Ztracená vejce

Ztracené vejce.

Někdo říká ztracená, někdo pošírovaná či zastřená. Vždy jde ale o jednu a tutéž úpravu, kdy vajíčko připravujeme varem bez skořápky. Dejte na sporák vařit vodu, do ní zhruba lžíci octa, který vajíčko pomůže „podržet“ pohromadě. Voda by neměla prudce klokotat varem, žádoucích je cca 90 st. Celsia.

Až půjdou ode dna drobné bublinky, vařečkou udělejte ve vodě vír. Dále si můžete pomoci naběračkou, do které jste rozklepli vajíčko (čím čerstvější, tím lepší, protože je pěkně pevný i bílek). Opatrně vejce sesuňte do víru (ne úplně doprostřed).

Pokud na to vír nestačí, vezměte lžíci a lehce omotejte bílek kolem žloutku. Celkem by vejce mělo v horké vodě strávit tři minuty a při podávání by měl být bílek pevný a žloutek tekutý.

Autor:
Témata: vejce, žloutek, bílek, čaj, ocet

ING-FOREST s.r.o.
Taxátor

ING-FOREST s.r.o.
Praha, Jihočeský kraj, Jihomoravský kraj, Karlovarský kraj, Královéhradecký kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Středočeský kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina, Zlínský kraj
nabízený plat: 65 000 - 75 000 Kč