Čtvrtek 26. listopadu 2020svátek má Artur 2 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Voda jako víno. Francouz nabízí lahve z celého světa

Vodotéka? Francouzský podnikatel nabízí jakostní vody z celého světa. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vodotéka? Francouzský podnikatel nabízí jakostní vody z celého světa. | foto: Shutterstock

Francouzský podnikatel otevřel v srdci bordeauxského kraje obchod s jakostní vodou z celého světa. Nabízí ji gastronomům toužícím objevit nové druhy vody, podobně jako je tomu u vína. Podle odporníků by mohla mít "vodotéka" úspěch.

"Chci dosáhnout toho, aby se o vodě hovořilo stejně jako o vínu. Voda je skutečně součástí gastronomie. Špatná voda dokáže pokazit pokrm, který máme na talíři," zdůrazňuje Laurent David, jehož společnost Les Eaux du Monde (Vody světa) prodává třicítku "premium" vod pocházejících z různých krajů.

Pro svůj katalog vybírá produkty s osobitou historií, se zvláštními charakteristikami a chutí v originálním balení. Podobně jako u vína nešetří přívlastky, když o vodě hovoří: "lehká, čerstvá, sladká, citronové chuti, neutrální, čistá či minerální".

Pitná balená voda - ilustrační foto.

Vody mají rozdílné chutě

"Každá voda chutná jinak," zdůrazňuje David. "Před několika lety na to svět vína pohlížel spatra, zatímco nyní mi tleská," chlubí se. Po deseti letech existence společnosti je David pyšný na to, že přední světoví pěstitelé bordeauxského vína žádají jeho produkty pro své degustace.

Podle Jeana-Michela Thomase, hlavního sommeliéra jednoho z předních bordeauxských hotelů, je při degustacích důležité servírovat neutrální vodu, jinak se chuť vína zkreslí.

ČTĚTE TAKÉ:

Příběh kohoutkové vody. Mají ji podniky podávat?

Kohoutková voda - ilustrační foto.

Kolem nás zuří válka: na jedné straně stojí producenti balených vod, na straně druhé zastánci a distributoři vody kohoutkové. Téma kohoutkové vody bylo popsáno snad ze všech možných stran. Mají ji restauratéři podávat? Více čtěte ZDE


Ostatně stále více restaurantů nabízí "vodní" menu. "To zahrnuje desítku různých vod, například jednu z Arcachonu, jednu anglickou, jednu švédskou, jednu španělskou a jednu norskou," vysvětluje Christophe Bennesse, šéf restaurace na předměstí Bordeaux.

Toto menu je velmi populární a umožňuje zčásti vyrovnat propad v aperitivech, které si lidé podle něho v posledních letech méně objednávají.

Snoubení vody a jídla

Thomas zase chce sestavit menu vod tak, jak to již učinil v četných restauracích na Blízkém východě, kde mají muslimové obvykle zakázáno pít alkohol a kde se tento nápad setkal s velkým úspěchem.

"Pro prestižní restauranty to je nedocenitelná přidaná hodnota," zdůrazňuje Thomas. Někteří restauratéři hovoří, podobně jako u vína, o vzájemném doplňování pokrmu s vodou. Laurent David tak nabízí japonskou vodu s citronovou chutí k degustaci ústřic, Christophe Bennesse doporučuje mírně slanou velšskou vodu ke zvýraznění chuti ryb.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Pro klienta je rovněž důležité, v jakém obalu se vody prodávají. "Na počátku to je právě balení, které vodu prodává," soudí Bennesse.

"Naším hlavním odbytištěm je Paříž a Azurové pobřeží," uvádí David, mezi jehož zákazníky patří mezinárodní celebrity. Když například v roce 2010 přiletěl do Francie Tom Cruise, nechal si do hotelu přivézt svou oblíbenou vodu z ostrovů Fidži.

Lahvička pramenité vody může přijít na pár tisíc, když je – jako v tomto případě – posázena drahými kamínky.

Lahvička pramenité vody může přijít na pár tisíc, když je – jako v tomto případě – posázena drahými kamínky.

Třicítka lahví, v nichž David vodu prodává, má originální design, ať již jsou bílé, modré, červené nebo z průzračného skla. Jsou mezi nimi dánská voda Iskilde mimořádné čistoty nebo americká voda Bling, jedna z nejdražších na světě, v lahvi zdobené brilianty.

Nejprodávanější je však velšská voda Tau, která si získává zákazníky svou umírněnou cenou. "Prodáme jí kolem 70.000 lahví ročně," tvrdí David. Tato voda stojí od dvou eur (necelých 50 Kč) do 90 eur (přes 2000 Kč).

Laurent David má jednoho konkurenta v Lille. Podotýká, že tento sektor představuje omezený trh, který neohrožuje velké potravinářské firmy.

,

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Po čtyřicítce žijeme na vypůjčený čas, říká lékař David Sedmera

David Sedmera | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lidské tělo je velmi přesný a dokonalý mechanismus. V některých směrech až zázračný. Proč je však uspořádání těla...

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Měření teploty u vstupu do pardubické nemocnice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...