Vědci chtějí zjistit, jaký recept byl použit při vaření piva a jaký druh kvasinek do něj přidal dávný sládek. Z jedné z lahví byly již opatrně odebrány vzorky, které projdou řadou nejmodernějších testů, včetně analýzy DNA kvasinkových buněk. Vědci chtějí hledat i bakterie mléčného kvašení a další mikroby, které se podílejí na procesu výroby oblíbeného nápoje.
Dále čtěte: |
Archivní ležák se také bude ochutnávat, přičemž tato možnost se nabídne celému světu. Vláda Aalandských ostrovů totiž výzkum nezadala z pouhé zvědavosti, ale hlavně proto, že historický nápoj hodlá dostat do výroby.
Vědci se prý sázejí, zda pivo jejich předků bylo sladké nebo hořké a jak bylo silné. Výsledky výzkumu se očekávají v květnu.
Kromě lahví piva potápěči loni v červenci našli ve vraku i 168 lahví snad nejstaršího šumivého sektu na světě, z nichž některé byly v listopadu otevřeny a přezkoumány. Degustace ukázala, že francouzské víno zůstalo vhodné ke konzumaci a je dobré, ale téměř bez bublinek. Přizvaný expert objevil v šampaňském značky Veuve-Clicquot chuť po houbách a lipovém květu.
Naprostá většina nalezených lahví, které nejspíš pocházejí z nákladu zaslaného v 18. století francouzským králem Ludvíkem XVI. ruskému carskému dvoru, byla neporušena. Některé láhve unikátního letitého šampaňského se budou nabízet v aukci a cena za jednu může podle odborníků přesáhnout 70.000 dolarů (1,2 milionu korun).