Můj dědeček z Opřetic byl skvělý řezník, jeho jitrnice, jelita, tlačenky a v neposlední řadě vinné klobásy byly nedostižné. Když dnes vidím v řeznictví vinné klobásy, občas neodolám a se vzpomínkou na dědečka je koupím. Ty jeho nikterak dochucovat a "připravovat" nepotřebovaly, byly skvělé jen tak, jednoduše opečené. Ty současné připravím na pivě.
Recept pro čtyři osoby
Budete potřebovat:
800 g vinné klobásy
1–2 cibule
2–3 stroužky česneku
100–150 ml kvalitního jemného rajčatového protlaku
150 ml černého piva
mletý pepř, sůl
Postup:
Vinnou klobásu stočíme do menších koleček, upevníme párátkem a opečeme – nejlépe bez tuku (na titanové pánvi je to ideální).
Přendáme na talíř. Na vypečeném tuku v pánvi zpěníme nadrobno nakrájené cibule (jednu nebo dvě podle chuti a velikosti) a utřené stroužky česneku. Přidáme protlak (podle chuti, jak má kdo rád) a rozředíme asi 150 ml černého piva. Přidáme trochu mletého pepře, dosolíme.
Opečené klobásky vložíme zpět do pánve, obrátíme, aby se obalily z obou stran směsí, a na asi 15–20 minut dáme do trouby, předehřáté na 200 stupňů.
Podáváme s chlebem.
TIP: Pečení domácího chleba nebo chlebových "bandurků" je v poslední době moje vášeň, která mě naplňuje radostí. K těmhle klobáskám je takový domácí chléb dokonalou přílohou.
Recept pochází z knihy Kuchařka pro báječné tchyně z nakladatelství Smart press.
Kuchařku napsala Helena Chvátalová pro ženy, které se, tak jako ona, v den svatby svého dítěte staly tchyněmi. Najdete v ní spoustu receptů na dobré moučníky či na jídla, která jsou nenáročná na suroviny i na čas – ideální ve chvíli, kdy se mladí objeví nečekaně, a i když prý nemají hlad, za chvíli jsou talíře s nabídnutým jídlem prázdné.