Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Čajové „zvířátko“ se opět hřeje na výsluní. Jak si doma vychovat fermentovaný zázrak jménem kombucha?


Kombucha | foto: Shutterstock

Premium
Bývala považována za elixír zdraví a lék na všemožné neduhy i za podezřelý nápoj nevábné chuti pro ezoterické podivíny. Teď je fermentovaný čaj neboli kombucha opět na výsluní, a to zářivějším než kdy dříve: pronikla do běžné obchodní sítě i do barů, kde platí za módní drink.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Když otevřete stránky našeho největšího online obchodu s potravinami a zadáte výraz kombucha, vyjede vám pestrá nabídka lahviček domácích i zahraničních výrobců: některé jsou ochucené ovocnými šťávami, kořením či bylinkami, jiné se drží jen výchozí suroviny, tedy čaje.

Ceny se pohybují od zhruba 157 do 350 korun za litr. Ještě před pár lety byste přitom kombuchový nápoj našli v zaprášené PET lahvi na nejspodnější poličce obchodu se zdravou výživou.

Co stojí za aktuální popularitou kombuchy? A co je vůbec tahle kvasná kultura, nesprávně nazývaná houba, vlastně zač?

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: