Pátek 28. února 2020svátek má Lumír 4 °C občasný déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Pivo a pivovary

Doma pivo téměř nepiji, prozrazuje sládek Černého orla

Vladimír Juchelka, sládek kroměřížského Černého orla, upřednostňuje světlé... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vladimír Juchelka, sládek kroměřížského Černého orla, upřednostňuje světlé... | foto: Pivovar Černý orel

Černý orel na kroměřížském Velkém náměstí vaří pivo od roku 2009. Produkty minipivovaru uspěly už na řadě soutěží, naposledy jejich výroční speciál Prometheus 17,5° vyhrál Zlatou pivní pečeť v Táboře. "Pivo se hodí dle nálady a dle typu téměř ke všemu jídlu," myslí si Vladimír Juchelka, sládek Černého orla.

Jaký typ piva máte nejradši?
Klasický světlý ležák plzeňského typu a silná anglická svrchně kvašená piva typu Ale.

Kde si pivo kupujete? Máte oblíbenou pivotéku?
Doma pivo téměř nepiji, maximálně naše stočené z Černého orla. Rád zkouším pivní rozmanitost přímo v restauracích na čepu.

Kde vám nejvíc chutná čepované?
Samozřejmě v naší restauraci. Jinak vynikající a naprosto podařený Radegast mají na Nové Plzeňce v Kroměříži.

Při jakých příležitostech si otvíráte pivo?
K vyzkoušení nových značek a druhů a k posezení s přáteli, nejlépe při letním grilování.

K jakému jídlu vám pivo nejvíc chutná?
Zvěřina, guláš, grilované maso, steaky. Pivo se hodí dle nálady a dle typu téměř ke všemu jídlu. Naši extrasilnou výroční 17,5°, za kterou jsme získali Zlatou pivní pečeť, bych upřednostnil spíš po jídle jako dezertní pivo.

Lahev nebo plechovka?
Žádný rozdíl nevidím, krom efektu zažitých zvyků. Ale rozhodně vždy z pivní sklenice!

Jaké pivo se vám právě chladí v ledničce?
Mám jednu z posledních lahví naši výroční 17,5° a naši velmi podařenou Vášnivou 11° vařenou s afrodiziakální bylinou. A samozřejmě pár lahví muškátu, veltlínu, rulandy a nějaký sekt.

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Jak se falšuje maso. Šunku bez „éček“ by nikdo nekoupil, říká odborník

Maso se nejčastěji prodává ve vakuově balených plastových obalech na miskách z... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Podvody s potravinami jsou staré jako lidstvo samo. Jen se postupně změnily metody. „Za záměnu hovězího masa za koňské...

Premium

Karlův most je jen most, stěžují si turisté. Kritika nešetří ani další památky

Karlův most v Praze | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do Česka loni přijel rekordní počet turistů. Památky si u nich leckdy vysloužily i bizarní recenze na internetu,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!