Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Doma pivo téměř nepiji, prozrazuje sládek Černého orla

Pivo

  5:11
Černý orel na kroměřížském Velkém náměstí vaří pivo od roku 2009. Produkty minipivovaru uspěly už na řadě soutěží, naposledy jejich výroční speciál Prometheus 17,5° vyhrál Zlatou pivní pečeť v Táboře. "Pivo se hodí dle nálady a dle typu téměř ke všemu jídlu," myslí si Vladimír Juchelka, sládek Černého orla.

Vladimír Juchelka, sládek kroměřížského Černého orla, upřednostňuje světlé ležáky a silná svrchně kvašená piva. foto: Pivovar Černý orel

Jaký typ piva máte nejradši?
Klasický světlý ležák plzeňského typu a silná anglická svrchně kvašená piva typu Ale.

Kde si pivo kupujete? Máte oblíbenou pivotéku?
Doma pivo téměř nepiji, maximálně naše stočené z Černého orla. Rád zkouším pivní rozmanitost přímo v restauracích na čepu.

Kde vám nejvíc chutná čepované?
Samozřejmě v naší restauraci. Jinak vynikající a naprosto podařený Radegast mají na Nové Plzeňce v Kroměříži.

Při jakých příležitostech si otvíráte pivo?
K vyzkoušení nových značek a druhů a k posezení s přáteli, nejlépe při letním grilování.

K jakému jídlu vám pivo nejvíc chutná?
Zvěřina, guláš, grilované maso, steaky. Pivo se hodí dle nálady a dle typu téměř ke všemu jídlu. Naši extrasilnou výroční 17,5°, za kterou jsme získali Zlatou pivní pečeť, bych upřednostnil spíš po jídle jako dezertní pivo.

Lahev nebo plechovka?
Žádný rozdíl nevidím, krom efektu zažitých zvyků. Ale rozhodně vždy z pivní sklenice!

Jaké pivo se vám právě chladí v ledničce?
Mám jednu z posledních lahví naši výroční 17,5° a naši velmi podařenou Vášnivou 11° vařenou s afrodiziakální bylinou. A samozřejmě pár lahví muškátu, veltlínu, rulandy a nějaký sekt.

Autor: