1. března 2017 14:43 Lidovky.cz > Relax > Pivo a pivovary

Pivovarský svaz varuje, hospody čeká letos kritické období

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Čepované už tolik netáhne, lidé dnes víc kupují lahvové na doma. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čepované už tolik netáhne, lidé dnes víc kupují lahvové na doma. | foto: Shutterstock

PRAHA Souběh kontrolních hlášení, EET a protikuřáckého zákona letos podstatnou měrou poškodí hospody v Česku. Některé nápor administrativy a vyšších nákladů nepřežijí. Český svaz pivovarů a sladoven chce zjistit skutečný stav věci.

Restaurace a hospody si letos prochází podle Českého svazu pivovarů a sladoven kritickým obdobím. Kromě elektronické evidence tržeb (EET) řeší i v květnu zahájený zákaz kouření a administrativní těžkosti, například povinná kontrolní hlášení, platná od loňska.

Kombinace všech těchto faktorů může hospodským zasadit těžkou ekonomickou ránu. Přichází totiž v nejméně vhodnou dobu, kdy hospodám klesá odbyt piva, lidé omezují návštěvy pohostinských zařízení a častěji si už kupují na doma lahvové pivo v obchodech.

Podle ředitelky svazu Martiny Ferencové hodlá svaz přesněji vyhodnotit dopady samotného EET a počty hospod, které ukončily činnost, po letošním prvním kvartálu.

Svaz požádal všechny členské pivovary, aby mu za období letošních prvních měsíců nahlásily počty odběratelů, kteří ukončili a na druhé straně zahájili obchodní spolupráci. Některé pivovary už loni mluvily o stovkách hospod, které se chystají kvůli vyšším a nerentabilním nákladům ukončit provoz.

Někteří končí, jiní začínají

„Pohostinských podniků končí v průběhu roku několik tisíc a znovu jich je obnovováno také několik tisíc. Restaurace a hospody, kterých je v Česku více než čtyřicet tisíc, procházejí velmi náročným obdobím. Zejména ty nejmenší v malých obcích a vesnicích,“ sdělila Ferencová.

Pivovary se podle ní snaží hospodám pomáhat, například výhodnějšími podmínkami pro řešení EET nebo se školením na nové povinnosti.

Podobně mluví i jednotlivé pivovary. „Význam jakékoliv statistiky se z našeho pohledu přeceňuje. Pouze čísla totiž nevysvětlují důvody změn v celkovém fungování sektoru pohostinství, vyvolaných jak společenským vývojem, tak i narůstající administrativní a regulatorní zátěží,“ řekla mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková. Připomněla, že sektoru by pomohlo snížení DPH na pivo a na stravovací služby.

Kdo nezavřel, zdražil

Například podle mluvčí Pivovarů Staropramen Denisy Mylbachrové ukončila v souvislosti se zavedením EET provoz zhruba stovka zákazníků pivovaru. „Uvidíme, jaká bude bilance po prvním čtvrtletí tohoto roku,“ dodala.

EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Podle Českého statistického úřadu ceny jídel a pití v restauracích po zavedení evidence vzrostly o zhruba tři procenta.

Řada restaurací, které zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky.

petMiroslav Petr, ČTK
  • 3Diskuse




Najdete na Lidovky.cz