Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Půst s náhražkou masa? Propagace rostlinných imitací jde zcela proti doporučením zdravé výživy, říká dietoložka


Půst s náhražkou masa | foto: Shutterstock

Premium Doporučujeme
Pokud jste se v rámci předvelikonočního půstu vrhli na očistu ducha i těla, je pro vás možná ze všeho nejtěžší vzdát se masa. Šalamounským řešením mohou být jeho rostlinné alternativy, kterých trh nabízí každý rok stále více. V čem jsou prospěšné a co je jejich nevýhodou? Kde se vlastně „nemasa“ vzala a stojí za to je vyzkoušet?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Ačkoli rostlinné alternativy masa zažívají v posledních letech boom, jejich kořeny sahají do dávné historie lidstva. Číňané vyráběli tofu už 200 let před Kristem. V roce 2021 se sice počet lidí, kteří se stravují čistě rostlině, odhadoval na pouhých 79 milionů, trh s náhražkami masa ale stále roste. Ne každý je navíc konzumuje stabilně, mnoho lidí si takzvaná nemasa dává jen tu a tam jako zpestření jídelníčku.

„Měsíc co měsíc se k nám na trh dostávají nové rostlinné alternativy masa. Najdeme tak už téměř všechno, na co jsme zvyklí v živočišné verzi, a zároveň si ještě můžeme vybírat na základě dalších preferencí: chutě, složení, výživových hodnot i ceny,“ pochvaluje si Lujza Demuthová, koordinátorka projektu Rostlinně.cz, který podporuje prodejce, výrobce i restauratéry v zavádění rostlinných alternativ masa i mléka do sortimentu.

Odlehčovací kúra pro Zemi

Na počátku novodobého boomu náhražek masa stála kniha, kterou v roce 1971 vydala americká autorka Frances Moore Lappé pod názvem Dieta pro malou planetu. Právě díky tomuto bestselleru objevil v sedmdesátých letech západní svět výše zmiňované tofu jako bohatý zdroj rostlinných bílkovin. Z Indonésie zase pochází tempeh z fermentovaných sójových bobů a také seitan, který se vyrábí z pšeničného lepku a texturou připomíná kuřecí maso. Ten se ve východoasijské kuchyni používá nejméně od 14. století.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...