Naučte se správně solit. Kolik je potřeba a proč nás výrobci „koupou v solných lázních“?

Premium

Sůl (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

  15:30
Sůl čili chlorid sodný je důležitá součást jídelníčku, protože minerály, které obsahuje, si lidské tělo nedokáže vyrobit. Jenže pozor! Většina z nás ji dlouhodobě přijímá v nadměrném množství, a zadělává si tak na zdravotní obtíže.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Soli bychom měli zkonzumovat maximálně 5 gramů, ale ještě lépe 3 gramy denně. Podle mnohých průzkumů jí většina z nás přijme minimálně dvojnásobek. Děje se tak hlavně proto, že kromě své čisté formy se sůl nachází také v dalších ochucovadlech, jakými jsou kořenicí směsi, marinády nebo sójová omáčka. Dále ji najdete v mase, dokonce i v čerstvých mletých masech, na jejichž obalech je uvedeno, že jde o 100% vepřové či hovězí. Teprve když otočíte na etiketu se složením, zjistíte, že výrobek obsahuje 1 % soli.

Jenže tohle mnoho lidí ani neví, a tak při vaření solí, jak jsou zvyklí. Sůl je pochopitelně obsažena i v uzenářských výrobcích, vegetariánských a veganských polotvarech, v pečivu, sýrech, instantních polévkách. Dokonce se jí může i poměrně velké množství vyskytovat ve snídaňových cereáliích, kaších, sušenkách, dezertech i dalších sladkostech a přirozeně se vyskytuje například v minerálkách.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.