130 let
Sůl (ilustrační foto)

Sůl (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Premium

Naučte se správně solit. Kolik je potřeba a proč nás výrobci „koupou v solných lázních“?

Magazín
  •   15:30

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Sůl čili chlorid sodný je důležitá součást jídelníčku, protože minerály, které obsahuje, si lidské tělo nedokáže vyrobit. Jenže pozor! Většina z nás ji dlouhodobě přijímá v nadměrném množství, a zadělává si tak na zdravotní obtíže.

Soli bychom měli zkonzumovat maximálně 5 gramů, ale ještě lépe 3 gramy denně. Podle mnohých průzkumů jí většina z nás přijme minimálně dvojnásobek. Děje se tak hlavně proto, že kromě své čisté formy se sůl nachází také v dalších ochucovadlech, jakými jsou kořenicí směsi, marinády nebo sójová omáčka. Dále ji najdete v mase, dokonce i v čerstvých mletých masech, na jejichž obalech je uvedeno, že jde o 100% vepřové či hovězí. Teprve když otočíte na etiketu se složením, zjistíte, že výrobek obsahuje 1 % soli.

Jenže tohle mnoho lidí ani neví, a tak při vaření solí, jak jsou zvyklí. Sůl je pochopitelně obsažena i v uzenářských výrobcích, vegetariánských a veganských polotvarech, v pečivu, sýrech, instantních polévkách. Dokonce se jí může i poměrně velké množství vyskytovat ve snídaňových cereáliích, kaších, sušenkách, dezertech i dalších sladkostech a přirozeně se vyskytuje například v minerálkách.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: