Pátek 26. února 2021svátek má Dorota 13 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Věda

Vědci zkoumají hmyz jako krmivo pro hospodářská zvířata

Sušený hmyz | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sušený hmyz | foto: Shutterstock

BRNO Vědci z Mendelovy univerzity v Brně zkoumají možnosti využití hmyzu jako krmiva pro hospodářská zvířata. V budoucnu by se mohl stát cenným zdrojem bílkovin. S předpokládaným růstem světové populace se totiž zvýší také spotřeba živočišných produktů o 60 až 70 procent. Na polích si tak budou konkurovat plodiny pro přímou lidskou spotřebu a krmiva pro hospodářská zvířata.

Pro výrobu kilogramu živočišných produktů jsou v závislosti na druhu zvířat a podmínkách chovu potřeba dvě až 15 kilogramů rostlinných krmiv. Přitom už nyní se využívá 40 až 50 procent z globální sklizně obilovin právě na výrobu krmiv.

„Logicky roste zájem o alternativní a zároveň udržitelnou produkci bílkovin. Chov hmyzu by v tomto smyslu mohl být jedním z možných řešení,“ uvedl Ondřej Šťastník z Ústavu výživy zvířat a pícninářství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

I přes několik vědeckých studií je toto odvětví stále na samém počátku, čemuž odpovídá vyšší cena produktů z hmyzu. Například cena za kilogram usušených moučných červů se na podzim 2020 pohybovala kolem 300 korun.

„Hlavním cílem našeho projektu, který podpořila Technologická agentura ČR, je zařadit podíl produktů z moučných červů do krmné dávky zvířat, konkrétně brojlerových kuřat a slepic produkujících konzumní vejce ve formě konkrétních krmných směsí,“ uvedl Šťastník.

Červí jídlo

Červí jídlo

Vědci společně s kolegy ze společnosti Underground Food zatím provedli dva experimenty. V jednom z nich slepice půl roku přijímaly krmné směsi s různými podíly moučných červů. Vědci sledovali řadu parametrů, například zdravotní stav zvířat. Před zahájením testů museli také vyřešit to, jak ze sušených červů vyrobit moučku, kterou pak přimíchali do směsi. Červy nakonec sešrotovali s pšenicí.

Moučné červy a vytvořené krmné směsi vědci podrobili několika analýzám pro zhodnocení kvality. „Obecně se dá konstatovat, že i u hmyzu je nutné dbát na kvalitu, podobně jako u ostatních krmiv. Na základě našich předběžných výsledků můžeme konstatovat, že použití do pěti procent moučných červů v krmné směsi pro drůbež se jeví jako vhodný podíl, který významně neovlivňuje zdravotní stav zvířat a celkovou kvalitu masa a vajec,“ popsal Šťastník.

Dvaadvacet znaků, že s tímhle mužem vás místo pohádky čeká jen utrpení

Jedovaté vztahy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Některé ženy jako by se zhlédly v popelce. Věří, že oříšky přinášejí prince. Jenže nakonec jsou z nich spíš veverky –...

Inflace požírá uložené peníze. Kam s nimi, aby jich zmizelo co nejméně?

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Naspořili jste 200 000 korun, uložili je na účet, těšili se na úroky a po roce zjistili, že jste zbohatli o celých 340...

Biolog Zrzavý: Covid se postará, abychom umírali i na něco jiného než rakovinu

Evoluční biolog prof. Jan Zrzavý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Podle amerického psychologa a genetika Roberta Plomina mají zděděné geny daleko větší význam při utváření naší...