130 let

Podyjí (ilustrační snímek) | foto: Profimedia

Premium

Doporučujeme

Vína z Podyjí bodují na světových soutěžích. Vydejte se na cestu, nejen kvůli burčáku

Magazín
  •   10:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Ušoupat nohy si můžete různě. Ale jen při málokterém výkonu navíc získáte jiskru v oku. V Podyjí to jde samo a kdy jindy tam vyrazit než právě nyní. Sklizeň hroznů se pomalu rozbíhá a s ní i ochutnávky tolik oblíbeného burčáku.

Ač se odhady různí, víno člověku začalo rozjasňovat tvář a konejšit chuťové pohárky už před nějakými deseti tisíci lety. Jednomu zamotá hlavu, druhému rozváže jazyk a jinému zase dokáže pročistit cévy. Říká se, že víno je králem léků a že jeho pravidelné popíjení působí na zdraví příznivěji než pouze občasná sklenička.

Podle některých studií mají mírní konzumenti tohoto moku o polovinu nižší riziko, že prodělají infarkt, než úplní abstinenti. Jestli jsou tato tvrzení skutečně pravdivá, anebo zda jde o chytré marketingové tahy nabádající k pravidelné konzumaci, je otázka a lékaři ani badatelé se dosud jednoznačně neshodli na její jednoznačné odpovědi.

Jedno je ale jisté. Putovat za sluncem uloženým v tekutých hroznech nemusíte daleko. V Podyjí najde svůj ráj každý milovník vína. Právě je ten nejlepší čas vyrazit na výlet, celá oblast na sklonku léta ožívá sklizní, lisováním, kvašením a samozřejmě i ochutnáváním.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: