Sobota 8. května 2021Den vítězství 14 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Udělejte si zásoby. Čokoláda zdražuje a cena nejspíš dál poroste

Čokláda a kakaové boby | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čokláda a kakaové boby | foto: Shutterstock

Čokoláda zdražuje. Během uplynulého roku stoupla její cena zhruba o desetinu. Na vině je špatné počasí a rostoucí poptávka v Asii, kvůli kterým míří vzhůru cena kakaa, klíčové suroviny při výrobě čokolády. Na základě údajů britské společnosti Mintec, která sleduje ceny komodit, to napsal americký server CNN.

Analytici nevylučují, že cena čokolády by mohla růst i nadále.

Index mléčné čokolády, což je vážený index cukru, sušené syrovátky, sušeného plnotučného mléka, kakaového prášku a kakaového másla, které se vyrábí z kakaových bobů, je ve srovnání s loňskými Velikonocemi vyšší o deset procent.

Jenom cena kakaového prášku stoupla o 26 procent. Kakaové máslo zdražilo skoro o pětinu a cukr o 15 procent, napsal list Financial Times. Server CNN k tomu poznamenal, že zvýšení velkoobchodních cen čokolády oznámily v posledních dvou letech přední světoví výrobci této oblíbené pochoutky Mondelez, Hershey’s, Lindt a Nestlé.

Ceny suroviny klíčové pro čokoládu rostly následkem špatného počasí, které zasáhlo sklizeň v zemích, kde se pěstují kakaovníky.

S vlnou nebývalého sucha se potýkala západní Afrika, odkud pochází více než 60 procent světového kakaa. Ghana, která je druhým největším světovým producentem po Pobřeží slonoviny, zaznamenala od srpna do října nejmenší množství dešťových srážek od roku 1999. Pro pěstování kakaa je přitom toto období zásadní. O měsíc dříve než obvykle navíc začal ze Sahary vanout sezonní suchý a prašný vítr harmattan, který způsobuje ochlazení a omezuje sluneční svit.

Produkce kakaa podle odhadů letos klesne v Jižní Americe, kde za suchým počasím stojí klimatický jev El Ni?o. Naopak spotřeba čokolády ve světě se zvyšuje tím, jak jí na chuť přichází stále více lidí v Asii.

Švýcarský výrobce čokolády Lindt ale podle listu Financial Times tento měsíc uvedl, že loňské horké léto a letošní mírná zima způsobily, že se spotřeba čokolády snížila. Podle údajů jeho domácího konkurenta Barry Callebaut klesl světový trh s čokoládovými sladkostmi za tři měsíce do listopadu skoro o čtyři procenta.

„Když jsou vysoké teploty, lidé obvykle jedí čokoládu méně,“ uvedl podle FT.com analytik Carlos Mera z Rabobank. Analytici této finanční společnosti předpokládají, že ceny kakaa a cukru budou kvůli počasí a kurzovým změnám nadále výrazně kolísat.

V křečových žilách může být i litr krve, varuje primář Schütz

Primář Žilní kliniky Ota Schütz | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Viditelně rozšířené žíly, těžké nohy či pocit mravenčení. Potíže s křečovými žílami neboli varixy trápí v populaci...

Velký test samotestů na covid: Kapesní laboratoř vám dá naději, nikoliv jistotu

Testovací sady na přítomnost viru SARS-CoV-2 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Chcete do práce nebo na návštěvu k příbuzným? Budete-li mít štěstí, třeba na vás vyjde vhodný test na covid. Pečlivě...

KOMENTÁŘ: Na dveře klepe obří inflace. A bát by se měla i česká vláda

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V Americe probíhá obří záchrana ekonomiky na dluh. Do toho všude zdražuje ropa i potraviny. Svět se opět začíná bát...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!