Sobota 30. května 2020svátek má Ferdinand 6 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Cukety a patizony. Sázejte je až po ‚zmrzlých‘ a dopřejte jim prostor

Cukety a patizony | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cukety a patizony | foto: Jaroslav Svoboda

Cukety a patizony jsou úžasné plodiny a v kuchyni je využijete maximálně. Do země se sází v květnu po posledních mrazících. Jak na to? A co cukety potřebují nejvíce? Server Lidovky.cz přináší další díl o zahradničení.

Cukety a patizony
Cukety a patizony

Skvělé objemné plodiny, dodávající i začátečníkům pocit nadměrného, skoro až neúnosného pěstitelského úspěchu! Cukety máme na výběr válcovité, kulaté, zelené, žluté, pruhované... Patizony nově též mnoha barev. Vybíráme i podle konzistence dužiny a různých jemných variací chuti. Netvoří úponky jako dýně, většinou rostou trsnatě (výjimku tvoří například Costata Romanesca). 

VÍCE O ZAHRADNIČENÍ A PĚSTOVÁNÍ SE DOČTETE V NOVÉM SERIÁLU

U dozrálých cuket si můžeme schovat semínka pro příští roky, avšak je dobré mít na paměti, že se odrůdy snadno kříží mezi sebou, a to i s patizony a některými dýněmi (druhy Cucurbita pepo). Takže pokud jsme jich měli na záhoncích více kultivarů, je pravděpodobné, že semínka budou různě sprášená. To samo o sobě není špatně, jen si pak nemůžeme být jistí, co nám z toho vyroste, a nemůžeme to vydávat za určitý kultivar, který jsme si předtím pořídili.

Cukety a patizony

Cukety i patizony si málokdy předpěstováváme, ale ihned po „zmrzlých“ je vyséváme na záhonky po dvou semenech do hnízd s měděnou ochranou proti slimákům. Počítáme přibližně 1 m2 na rostlinu. Nutností je dostatek živin a vláhy, tedy 1. trať. Límečky sundáváme v době, kdy už je mladá rostlinka dostatečně prokořeněná, asi 15–20 cm vysoká a má už dospělé listy (nejen ty děložní). 

Dáváme velký pozor, abychom jim nepoškodili kořeny, a když se tak stane (například je omylem trochu povytáhneme), ihned je zasypeme kompostem, zamulčujeme a zalijeme. První mladé plody můžeme sklízet už koncem června. Tyto vyžadují rychlé zpracování, podobně jako okurky, nejsou příliš trvanlivé. 

Zelenina z ekozahrady

V knize Zelenina z ekozahrady se dozvíte se, jak vybudovat harmonický plodící ekosystém (od dvou záhonů až po velké záhonoviště), jak do něj kromě celoročně dostupné a zdravé zeleniny začleňovat také bylinky, okrasné trvalky, vodní záhony, letní kuchyni, ochranné zídky nebo venkovní koupací vanu. Objevíte zároveň hojnost možností, jak svou úrodu chutně a snadno zpracovávat v kuchyni. 

Zelenina z ekozahrady

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Počet skútrů v Česku roste, porovnali jsme ty nejpopulárnější. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Krize ho přišla na miliony. „Teď musíme hlavně bojovat a přežít.“ Vláda... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...