Pondělí 2. srpna 2021, svátek má Gustav
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Delfínům z řeky Mekong hrozí vyhubení

Magazín

  7:00
TOKIO - Na pokraji vyhubení se podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) ocitli vzácní delfíni - orcely tuponosé (Orcaella brevirostris) v řece Mekong. Jejich počet nyní dosahuje zhruba 85 kusů a dospělosti se dožívá jen velmi málo mláďat.

Vzácní delfíni - orcely tuponosé (Orcaella brevirostris) v řece Mekong

Orcely žijí ve 190 kilometrů dlouhém kambodžském úseku řeky Mekong, která rovněž protéká Čínou, Barmou, Laosem, Thajskem a Vietnamem. Na jejich neustále klesajícím počtu se podle WWF podepisuje nelegální rybolov využívající krom sítí i výbušniny, jedy či elektrický proud.

Výbušniny, jedy, elektrický proud
"Máme zásadní důkazy, že jen velmi málo mladých jedinců přežívá do dospělosti. Starší delfíni tak umírají, aniž jsou nahrazeni," uvedl v prohlášení ředitel sladkovodního programu WWF Li Li-feng. "Jejich malá populace je ohrožená už jejich samotným nízkým počtem. Při dodaném tlaku v podobě rybolovu a vysoké úmrtnosti delfíních mláďat máme skutečně obavy o jejich budoucnost," dodal.

JAK LOVÍ POTRAVU DELFÍNI?

Orcela tuponosá dorůstá délky kolem dvou metrů a váží až 160 kilogramů. Má nápadně vyklenuté čelo a krátké čelisti. Díky mocnému svalstvu může měnit výraz obličeje. Kdysi se hojně vyskytovala od delty řeky Mekong ve Vietnamu až po Tonle Sap v Kambodži, a také v přítocích řeky v Laosu.

Autor: