Čtvrtek 22. února 2024, svátek má Petr
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Delfínům z řeky Mekong hrozí vyhubení

Magazín

  7:00
TOKIO - Na pokraji vyhubení se podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) ocitli vzácní delfíni - orcely tuponosé (Orcaella brevirostris) v řece Mekong. Jejich počet nyní dosahuje zhruba 85 kusů a dospělosti se dožívá jen velmi málo mláďat.

Vzácní delfíni - orcely tuponosé (Orcaella brevirostris) v řece Mekong

Orcely žijí ve 190 kilometrů dlouhém kambodžském úseku řeky Mekong, která rovněž protéká Čínou, Barmou, Laosem, Thajskem a Vietnamem. Na jejich neustále klesajícím počtu se podle WWF podepisuje nelegální rybolov využívající krom sítí i výbušniny, jedy či elektrický proud.

Výbušniny, jedy, elektrický proud
"Máme zásadní důkazy, že jen velmi málo mladých jedinců přežívá do dospělosti. Starší delfíni tak umírají, aniž jsou nahrazeni," uvedl v prohlášení ředitel sladkovodního programu WWF Li Li-feng. "Jejich malá populace je ohrožená už jejich samotným nízkým počtem. Při dodaném tlaku v podobě rybolovu a vysoké úmrtnosti delfíních mláďat máme skutečně obavy o jejich budoucnost," dodal.

JAK LOVÍ POTRAVU DELFÍNI?

Orcela tuponosá dorůstá délky kolem dvou metrů a váží až 160 kilogramů. Má nápadně vyklenuté čelo a krátké čelisti. Díky mocnému svalstvu může měnit výraz obličeje. Kdysi se hojně vyskytovala od delty řeky Mekong ve Vietnamu až po Tonle Sap v Kambodži, a také v přítocích řeky v Laosu.

Autor:

Milovníci šití, pozor! Vyhrajte balíček pro šicí nadšence od Funny Bunny
Milovníci šití, pozor! Vyhrajte balíček pro šicí nadšence od Funny Bunny

Tentokrát přinášíme soutěž pro všechny kreativní duše, které milují práci s látkami. Tři výherci získají šicí balíček od Funny Bunny, který dodá...