Čtvrtek 2. dubna 2020svátek má Erika 11 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Dobrá rýže, půlka úspěchu

Rýže na sushi. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Rýže na sushi. | foto: Reprofoto

PRAHA Základem dobrého sushi je rýže. Bohužel, většina druhů, které se prodávají u nás, vhodná není. Po uvaření zrna nedrží při sobě, a pokud ano, tak je již rýže rozvařená.

Používá se dlouho nebo střednězrnná baculatá rýže se správnou texturou, která má konzistentní chuť a po uvaření zůstává jemně lepivá. Dříve se tento druh objevoval i v tuzemské nabídce - značka SOS modré barvy.

Dnes se ale již běžně dostane originální japonská rýže, která je ale většinou vypěstovaná v Kalifornii. Jedná se o vynikající odrůdu rýžové sadby japonského původu.

Japonsko je v pěstování rýže nesoběstačné a zřízením plantáží v USA si pomáhá doplnit chybějící produkci. Mezi osvědčené druhy japonské rýže patří druhy Kagayaki, Tamaki, Nagomi a Nishiki. Většinou vybíráme prémiový anebo zlatý stupeň kvality. Existuje i hnědě zbarvená odrůda, která je zajímavou alternativou pro přípravu sushi.

Porce pro čtyři osoby
Připravíme si jeden kilogram dlouhozrnné rýže, kterou je třeba čtyřikrát proprat ve studené vodě. Důležité je zbavit se škrobového šlemu, aby příliš nelepila. Vyplachovaná voda by měla být nakonec čirá.

Rýže se také nechá na několik minut pod volně tekoucí studenou vodou. Po jejím slití se pak nechá asi 15 minut odkapat v cedníku. Do připraveného hrnce se nalije 1,5 l čerstvé studené vody. Do této vody se přidá již odstátá rýže.

Vaříme v hrnci s pokličkou na prudkém ohni. Mezitím vyhříváme troubu na 150 - 160 stupňů Celsia. Jakmile se poklička na hrnci s takto prudce zavařenou rýží začne pohybovat, slije se voda a samotná rýže se v hrnci s poklicí vloží do předem vyhřáté trouby.

Pro šťastné majitele rýžovaru (viz obrázek) podotýkám, že toto je vhodná chvíle na jeho využití. Po 15 až 20 minutách rýži z trouby vyndáme. Pomocí ploché naběračky se rýže přendá do připravené mísy, nejlépe dřevěné.

Je třeba odstranit připálené okraje a ztvrdlé hrudky na krajích. Rýži načechráme a promícháme. Hotová rýže se polije rýžovým otcem Mitsukan nebo Suehirem. Na jeden kg rýže postačí dvě dcl octa. Pokud je k dispozici instantní osushi ocet, rýži postačí posypat. Opět mícháme a rýže se pomocí proudění vzduchu od vějíře nebo máváním novinami zchladí.

Vůně a lesk
Rýžovou lopatkou nebo dřevěnou lžící se rýže tře a dále rozmělňuje. Jakmile je rozdělaná a zchlazená na asi 45 stupňů, přikryje se nádoba textilií a nechá až osm minut stát.

Ochlazení dodá rýži vůni, správnou strukturu a lesk. Pozor na přílišné chlazení, po kterém rýže ztvrdne. Nyní můžeme postupně tvořit v dlani válečky na své nigiri nebo plnit rozmanité rolky svého maki sushi.

Pokročilejší mohou pro přidání speciální chuti a vůně vlastní rýže při vaření přidat kousek sušené chaluhy, konbu. Přidává se také čerstvý nastrouhaný zázvor nebo mořská řasa, wakame. Originální je také vaření spolu s různými druhy voňavých čerstvých bylinek.

,
Premium

Koronavirus ještě může překvapit, říká přední světový biolog Karel Raška

Lékař Karel F. Raška převzal 26. května 2009 v Praze Cenu Společnosti pro vědu... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Koronavirus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc označovanou Covid-19, nelze nijak podceňovat, říká český vědec Karel...

Premium

Utíkají z bytů a stěhují se na chaty. Bydlet tam lidé oficiálně nemohou

Pro rekreaci, či bydlení? Některé z chat v zahrádkářských a rekreačních... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kdysi výhradně rekreační objekty slouží v hlavním městě v nemálo případech k trvalému bydlení. Pražany do chat vyhánějí...

Premium

Imunitou proti koronaviru. Hýčkejte si horečku a jezte více cibule, radí lékař

Lékař Luboš Pantůček- | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Můžeme se rozhodnout, zda situaci kolem nákazy smrtícím koronavirem budeme vnímat jako tragédii, či jako příležitost...