Neděle 27. září 2020svátek má Jonáš 6 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Francie hltá hamburgry

Francouzi z americké pochoutky udělali pokrm pro gurmány. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Francouzi z americké pochoutky udělali pokrm pro gurmány. | foto: Reprofoto

PAŘÍŽ Jestliže jste 14. července chyběli na Champs-Élysées při výročí dobytí Bastily, nezoufejte. Svátek Francie můžete oslavit novou místní tradicí. Dejte si hamburger. Známý americký pokrm dorazil do Francie už před několika lety, ale za posledních devět měsíců dokázal dobýt i francouzské hlavní město.

Ať už turisté zamíří do pařížských kaváren, obchodních center nebo tříhvězdičkových restaurací, na jídelním lístku vždy objeví šťavnatý hovězí plátek uprostřed sezamové housky, napsal internetový server listu International Herald Tribune.

„Je to chuť něčeho zakázaného, nezákonného, či dokonce podvratného,“ podotýká restaurační konzultantka Hélene Samuelová. „Jíst rukama symbolizuje jasný úpadek a každého to samozřejmě láká.“ Takový zvrat je obzvlášť překvapivý v zemi, kde jistý kuchař jednou zažaloval řetězec McDonald's o 2,7 milionů dolarů (39 milionů korun), protože byl na plakátu vyobrazen snící o Big Macu.

Hamburger po francouzsku
Hamburgery byly dřív vším, čím francouzská kuchyně není: neformální, neestetické, rychlé a cizí. Ale francouzští kuchaři postupně pojali typicky americké jídlo svým způsobem. Přidávají do něj například mini okurky cornichons, mořskou sůl fleur de sel nebo čerstvý tymián. Tyto pokusy o vylepšení napovídají, že hamburgery se ve zdejší kuchyni usazují nastálo.

„Není to jen nějaký výstřelek,“ tvrdí Frédéricka Grasserová-Herméová. Jako kuchařka konzultantka v boîte Black Calvados na Champs-Élysées vytvořila hamburger s kvalitním hovězím wagyu (vyšlechtěné z japonského plemene skotu), ochucený takzvaným černým kečupem z ostružin a černého rybízu. „Hamburger se stává gurmánským pokrmem,“ prohlašuje.

Zájem je příliš velký
Nový trend si osvojili i někteří z předních pařížských šéfkuchařů. Yannick Alléno, jenž loni s podnikem Le Meurice získal svou třetí hvězdičku prestižního gastronomického průvodce Michelin, nyní nabízí poctivé a šťavnaté hamburgery v restauraci Le Dali. Housky mu dodává Frédéric Lalos, vítěz několika kulinářských soutěží v zemi. S uzenou slaninou, hlávkovým salátem, nakládanou okurkou, hořčicí, majonézou a hranolky vyjde jeden hamburger v Le Dali na 35 euro (800 korun). Romain Corbiere z restaurace Le Relais du Parc zase na léto nahradil tradiční hovězí plátek za hamburger s krevetami a kalamáry. A L'Atelier de Joël Robuchon do svého receptu přidává dokonce kachní foie gras.

Ještě větším překvapením, než jsou změny v jídelníčcích známých francouzských šéfkuchařů, je nadšení, se kterým si zákazníci na hamburgrech pochutnávají. „Nečekala jsem, že jich prodáme tolik,“ praví Sonia Ezgulianová, kuchařka Café Salle Pleyel v jedné z nejprestižnějších pařížských koncertních síní. „Ani nemáme tolik zásob. Zájem bývá příliš velký,“ říká. Hamburgery nejsou v Paříži novinkou. Americké restaurace je zde nabízejí už od roku 1961, za 11 let pak ve Francii odhalil své klenuté oblouky první McDonald's.

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Biolog Komárek: Jsme účastníky největšího sociologického experimentu všech dob

Biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří románů Stanislav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Měsíce trvající pandemie nám převrátila životy naruby. Známý biolog, filozof a autor dvou desítek odborných knih a tří...

Brzy dospěju do bodu, kdy si účet na Facebooku zruším, říká Lucie Výborná

Lucie Výborná | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Je to hra. Hra, která by měla být přínosná, užitečná, inspirativní,“ říká o své práci moderátorka Českého rozhlasu...

Proč koronavirus už téměř nezabíjí. Vytratí se, nebo se vrátí ještě silnější?

Zdravotník odebírá vzorky pro testování na covid-19 v indické Kalkatě. (23.... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Koronavirus je záhadný. Nečitelný. I když ho zkoumají ti nejchytřejší lidé, pořád o něm víme málo. Chová se jinak. Je...