BUDETE POTŘEBOVAT:
- jablka
- strouhanku (na podsypání)
- rozinky
- skořicový cukr
- 150 g másla
- 280 g hladké mouky (můžete použít i bezlepkovou)
- sůl
- 2 vejce
- 70 ml vody
Ve velké šlehací míse připravíme těsto, které musíme nechat odležet: smícháme hladkou mouku, vejce, sůl, vodu a máslo pokojové teploty. Hotové těsto odložíme do lednice na nejméně tři hodiny. Mezitím do velké mísy nastrouháme jablka. Já osobně je ale strouhám předem, abych je mohla zbavit přebytečné vody. K nim přidáme skořicový cukr a zamícháme. V případě, že máte jablka kyselejší, lze přidat ještě trochu normálního cukru.
Hotové těsto rozdělíme na dva díly a každý rozválíme na velmi tenký plát. Celý jej posypeme strouhankou a na ni rozprostřeme jablka. Na jablka následně přidáme rozinky, předem namočené v rumu. Těsto zamotáme tak, jak jsme zvyklí. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně 25 minut. Hotový štrúdl necháme vychladnout na mřížce.
Servírujeme s vyšlehanou šlehačkou a posypaný moučkovým cukrem. Závin případně můžeme doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny a ještě dozdobit moučkovým cukrem.
Štrúdl lze upéct i z bezlepkové mouky, těsto ale bude velmi křehké a bude se s ním o něco hůř pracovat.