Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Štrúdl podle cukrářky: zpracujte letní jablka a vychutnejte si jeho jemnou chuť

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: KULINÁRNÍ STUDIO MAFRA

Recept
Variant jablečného závinu je spousta a v rodinách se předávají z generace na generaci. Použít do něj můžete i letní jablka, kterých je teď všude přebytek. Takto jej doma připravuje cukrářka Dominika Tesařová.
  7:00

BUDETE POTŘEBOVAT:

  • jablka
  • strouhanku (na podsypání)
  • rozinky
  • skořicový cukr
  • 150 g másla
  • 280 g hladké mouky (můžete použít i bezlepkovou)
  • sůl
  • 2 vejce
  • 70 ml vody

Ve velké šlehací míse připravíme těsto, které musíme nechat odležet: smícháme hladkou mouku, vejce, sůl, vodu a máslo pokojové teploty. Hotové těsto odložíme do lednice na nejméně tři hodiny. Mezitím do velké mísy nastrouháme jablka. Já osobně je ale strouhám předem, abych je mohla zbavit přebytečné vody. K nim přidáme skořicový cukr a zamícháme. V případě, že máte jablka kyselejší, lze přidat ještě trochu normálního cukru.

Hotové těsto rozdělíme na dva díly a každý rozválíme na velmi tenký plát. Celý jej posypeme strouhankou a na ni rozprostřeme jablka. Na jablka následně přidáme rozinky, předem namočené v rumu. Těsto zamotáme tak, jak jsme zvyklí. Potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů přibližně 25 minut. Hotový štrúdl necháme vychladnout na mřížce.

Servírujeme s vyšlehanou šlehačkou a posypaný moučkovým cukrem. Závin případně můžeme doplnit kopečkem vanilkové zmrzliny a ještě dozdobit moučkovým cukrem.

Štrúdl lze upéct i z bezlepkové mouky, těsto ale bude velmi křehké a bude se s ním o něco hůř pracovat.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!