Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Křtila se kniha o pivu

Magazín

  15:39
PLZEŇ - Více než třicet plzeňských lékařů a dalších odborníků stálo u zrodu knihy "Pivo a zdraví aneb Lidstvo ještě lepší nápoj nevymyslelo", která se křtila v Plzni. Novinka, unikátní nejen v ČR, ale nejspíš i ve světě, popisuje vliv piva na lidský organismus.

pivo

Jednotliví lékaři v knize uvádějí, v jakých případech je chmelový mok prospěšný a kdy
může uškodit. Jde o to, aby člověk, má-li nějakou chorobu, věděl, jestli pivo smí a v jakém množství, řekla autorka knihy, lékařka a bývalá ministryně zdravotnictví Milada Emmerová.

Nápad na jakéhosi rádce pro pivaře prý vznikl v lednu 2005, když jako ministryně podepsala v Helsinkách deklaraci o duševním zdraví. "Každý se zavázal, že učiní ve své zemi nějaké konkrétní kroky, aby se duševní zdraví společnosti kultivovalo," uvedla Emmerová. Jako plzeňskou rodačku ji napadlo požádat kolegy z fakultní nemocnice, aby z odborného hlediska napsali svůj názor na pivo.

Před konzumací piva odborníci v publikaci varují například všechny, kteří prodělali infekční žloutenku, ale také těhotné ženy. Naopak jako energetický nápoj a zdroj vitamínů, jenž zlepšuje náladu, se pivo doporučuje u onkologických pacientů. "Když nemají zejména při cytostatické léčbě chuť k jídlu, může být pivo zdrojem energie, pomáhá od deprese," uvedla lékařka. Nemocní prý mají po jeho požití větší chuť se svou nemocí bojovat.

Pivo v knize doporučují také odborníci přes anesteziologii a resuscitaci. "Opět je to v situacích, kdy nemocný nejí, nebaví ho svět, chce všechno vzdát. V malém, přiměřeném množství, mu prospěje," dodala bývalá ministryně. U zdravých jedinců podle ní platí, že jedna sklenička denně neuškodí. "Rozhodně to není alkoholismus a nápoj nepředstavuje nebezpečí ve vztahu k poškozování zdraví. Muži mohou dokonce mírně přidat," dodala. Jejich tělo zvládne více, protože mají větší enzymatickou výbavu pro odbourávání alkoholu než ženy. Tři až čtyři piva denně už jsou však dávkou,která zdraví ohrožuje.

Vydání knihy podnítil i výzkum, který provedl ve spolupráci s pivovarníky Ústav klinické biochemie a hematologie v Plzni. Na 93 dobrovolnících testovali lékaři po dobu čtyř měsíců vliv piva. Došli k názoru, že jedno malé české pivo v poledne a velké večer snižuje pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév a přispívá ke zvýšení kondice organismu. "Mírná konzumace českého piva potlačuje rozvoj cévních chorob způsobených usazováním tukových látek v cévách a v důležitých orgánech, především v srdci a mozku," uvedl šéf výzkumného kolektivu Jaroslav Racek.

Pro podporu piva vyšla v ČR také studie Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, který vyvinul pro ženy v menopauze nízkostupňové pivo se šesti až osmi stupni alkoholu. "Při pití jedné třetinky denně jim přestaly návaly. Hodnotili to gynekologové," uvedl ředitel ústavu Karel Kosař. Každý Čech vypije průměrně ročně 157 litrů piva, což je nejvíce na světě.

 

 

Autoři: