Středa 9. října 2024, svátek má Štefan, Sára
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Nejlepší sushi je čerstvé a akorát do pusy

  12:56
PRAHA - Osusume wa nan desu ka? Co mi můžete doporučit? ...Sushi, mohla by znít odpověď na tuto otázku položenou v japonštině. Sushi totiž vzniklo v Japonsku, i když dnes jsou sushi bary a restaurace rozšířené všude po světě.

Sushi foto: Reprofoto

Pokud seženete kvalitní suroviny a budete mít dostatek trpělivosti, není problém zkusit si vlastní sushi vytvořit i doma.

V Japonsku se sushi začalo jíst zhruba v 17. století. V pravém slova smyslu jde o jakékoli syrové maso z moře - připravuje se však nejen z ryb, ale také z plodů moře, jako jsou krevety, sépie a chobotnice, či z nejrůznějších druhů mušlí.

Zdroje pro takovou skladbu surovin Japonsko opravdu má, jelikož sto procent jeho hranic tvoří břehy moří a oceánů. Pro ilustraci japonského vidění světa uvádím otázku, kterou mi položil jeden japonský obchodní partner v Tokiu: „Do kterého z vašich přístavů si přejete objednané suroviny dodat?“

Můj přítel kuchař
V Japonsku ovšem nespoléhají jen na zdroje vlastních moří. Na Tsukiji (čti tzukydy ) marketu (mimochodem stále častěji uváděné nejzajímavější turistické atrakci při návštěvě hlavního města) se obchoduje s plody moří i z těch nejvzdálenějších koutů světa.

Z Evropy se tam prodávají skotští lososi Label Rouge (kvalitní a dostupná surovina i pro české milovníky sushi) nebo veletuňáci ze Španělska. Vedle nich leží tuňáci z Tunisu nebo čerstvý kaviár ikura z divokých lososů z Aljašky.

A jsou tam k vidění i královští krabi s nohama až půl metru dlouhýma , nebo různé druhy mořských ježků.

Vše absolutně čerstvé nebo živé!
Ano, suroviny, a to jen ty nejkvalitnější - rovná se opravdu čerstvé, jsou hlavním a nejdůležitějším základem chutné sushi kuchyně. Ve světě zažívá konzumace čerstvých plodů moře v posledních letech boom. Ačkoliv někteří lidé tváří v tvář syrovému masu ztrácejí odvahu, jde o jídlo lehké, stravitelné, se spoustou živin.

Je jisté, že záleží na kvalitě surovin a také na výrobě. I v Japonsku, kde je dobrý sushi mistr velmi považovaný, jsem našel vedle exkluzivních jídel i sushi tak primitivní, že jsem okamžitě ztratil chuť.

Japonci tyto rozdíly v kvalitě samozřejmě vnímají. Většinou se vracejí do stále stejného sushi baru a personál včetně kuchaře berou jako dobré přátele. Pokud náhodou navštíví neznámé místo, objednají si často jen jeden plátek sashimi (kousek čerstvého syrového rybího masa) a pak buď zůstanou, nebo ne.

Nejlepší sushi bary bývají logicky kolem rybích trhů. Bohužel, mladé generaci nepřijdou tradice přitažlivé, a tak sushi restaurací přímo v Japonsku ubývá.

Nigiri, maki, sashimi
Ale zato jeho obliba roste po celém světě. V německém Düsseldorfu jsem prošel ulici, kde byl jeden sushi bar vedle druhého. A na ní jeden bar, který byl opravdu špičkový. Jak se to pozná? Chuť ryby, její evidentní čerstvost, perfektní příprava a nejkvalitnější ingredience, kusy ne větší, než se vejdou do úst

Faktem je, že sushi expanduje do světa, ovlivňuje i jeho skladbu a vzhled. V Americe se například podávají větší kousky než v Japonsku. Vznikají také nové druhy - například kalifornská rolka (maki), při jejíž přípravě se (z japonského pohledu) netradičně používá jako dochucovadlo majonéza.

A když už jsem zmínil maki a sashimi, jaké druhy sushi tedy existují? V Japonsku je nejoblíbenějším tzv. nigiri. Nigiri znamená plátek syrové ryby položený na kousku tvarované octové rýže, která je potřená pastou ze zeleného křenu Wasabi. Ve světě i u nás se ale nejznámější úpravou sushi stalo maki. Jde o tradiční způsob balení ryby a rýže do lisované a vysušené mořské řasy nori. Z těchto plátků řas se připravují i další varianty, jako jsou sushi kornouty temaki.

Dalším velice populárním druhem je sashimi. Je to rybí maso nebo plod moře servírované samotné, bez rýže. Stejně jako k ostatním druhům sushi se k němu přidává sójová omáčka shoyu, a marinovaný zázvor gari. Samozřejmostí wasabi zůstává.

Japonci sushi zapíjí nejčastěji rýžovým vínem saké, servírovaným v typických karafkách. Pijí jej z minimalistických pohárků , a to v zimě horké, v létě naopak vychlazené. Oblíbeným nápojem k sushi je často také pivo. Byl jsem velice mile překvapený jeho lahodnou chutí velice podobně laděnou jako v případě piva tuzemského. Svou roli jistě hraje i používání českého chmele. Japonsko je totiž jedním z jeho největších dovozců. K populárním pivům patří značky Kirin, Sapporo nebo Asahi.

Autor:

Chcete mít zářivý úsměv? Vyhrajte profesionální bělení zubů doma
Chcete mít zářivý úsměv? Vyhrajte profesionální bělení zubů doma

Toužíte po zářivém úsměvu, který dodá vašemu vzhledu sebevědomí? Nyní máte šanci si splnit sen o bílých zubech z pohodlí domova! Zapojte se do naší...