19. února 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Zajímavosti

Rybí zbytky a přepálený tuk. Proč dáváme dětem blafy?

Dítě s hamburgerem (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dítě s hamburgerem (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Což takhle dát si rozemleté rybí zbytky, smíchané s moukou, cukrem, trochou koření a chemie, to vše obalené ve strouhance? Nakonec ještě osmažené v přepáleném tuku a navíc s upozorněním na obale, že „výrobek může obsahovat zbytky korýšů“.

To jsem právě ocitovala složení z krabičky na smažené „dětské rybí prsty“. Ideální jídlo pro děti. Mají tvar dinosaurů, takže proč ne…
A co mne vážně štve, že právě na tyto nugety, rybí nebo kuřecí, narážím dost často i v restauracích v sekci „Jídla pro děti“. Servírované s hranolky, jak jinak. Jakoby restauratéři neměli fantazii.

Podobné to je i v Berlíně na frekventovaných turistických místech. Například Legoland nabízí kromě smažených párečků jako zákusek sladký donut, nebo koblih. Na mé oblíbené dinosaury jsem narazila třeba v populárním přírodovědném muzeu. 

V Drážďanech naproti slavnému Frauenkirche si zase dáte pro děti speciální menu složené ze smažených párečků „Nurneberger rostbratwurstchen“ opět s hranolkami. Kdo by neměl dost, může pokračovat s „Kinderteller Frosch“. Tento „žabí dětský talíř“ obsahuje sytě zelenou zmrzlinu (určitě přírodní barvivo), k tomu gumové žabí bonbony, lentilky a šlehačku ze spreje. Mňam. 

Pokud si chceme vychovat obézní generaci dětí, tak je to ideální start. Nežádám zázraky. Ale proč nemůžou restauratéři aspoň normálně vařit – ne jen rozmrazovat a smažit?  Přitom je dnes tolik možností! Jako malá jsem sice odrostla na omáčkách a knedlících, žádná racionální strava. Ale myslím, že tohle je mnohem horší.

ČTĚTE TAKÉ:


Naštěstí v Německu jsou na výběr restaurace všeho druhu a kdo ví, jak na to, turistickým klasikám se vyhne.  Dětská menu jsou běžnou součástí jídelníčku skoro všech podniků v německé metropoli. Máme jen v okolí několik vynikajících vietnamských restaurací, kambodžskou a taky skvělou nepálskou. Tam všude nabízejí dětská jídla plná rýže, zeleniny, s jogurtem coby dezertem.

Abych Němcům nekřivdila, známe i skvělou švábskou restauraci s dětským koutkem a dobrými domácími jídly. A navíc v supermarketech je opravdu velký výběr zdravých výrobků nejen pro děti, který se s Českem zatím nedá srovnat. Doufám, že i tohle k nám časem přijde. Jinak se totiž v řadě věcí s Němci můžeme rovnat.  Včetně těch restaurací, které tu taky mimochodem obchází jejich německý „Pohlreich“. A o blafy opravdu nemá nouzi.

Veronika Jonášová

PŘÍBĚH ALKOHOLIČKY: Už nemůžu, dnes přestávám pít
PŘÍBĚH ALKOHOLIČKY: Už nemůžu, dnes přestávám pít

Rozhodla jsem se, že přestanu pít. Dnešku budu říkat Den Nula. Den, kdy jsem si načetla spoustu informací o tom, jak na to. Den, kdy jsem zlikvidovala všechny lahve. Ani nevím, kolikátého je, protože takové to: od pondělka, od prvního, od ledna přestanu, nefunguje.

Najdete na Lidovky.cz