Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Toxiny produkované australskými bodavými stromy jsou podobné jedu pavouků a štírů, tvrdí vědci

Magazín

  5:03
Londýn/Praha - Výzkumníci z australské univerzity státu Queensland zkoumali tamní stromy s bodavými listy. Podle nich způsobují lidem silnou bolest začínající pálením postiženého místa. Vědci připodobňují toxiny z těchto stromů k jedu pavouků a štírů. Narazit na ně lidé mohou především v deštných pralesech v severovýchodních oblastech Queenslandu. Zjištění publikoval odborný časopis Science Advances.

Kopřivák morušovitý. foto: Petr Dlouhý/Wikimedia (CC BY-SA 3.0)

Tři děti se nechaly pokousat prudce jedovatým pavoukem. Myslely si, že z nich bude Spider-Man

Stromy - Dendrocinde excelsa, známé také jako „gympie-gympie“ mají široké oválné nebo srdcovité listy, které jsou pokryty jehličnatými chlupy. „Vypadají jako jemné vlasy, ve skutečnosti ovšem fungují jako injekční jehly, které vstřikují toxiny při kontaktu s pokožkou,“ vysvětlila docentka Institutu pro molekulární biologii v Queenslandu Irina Vetterová. „Listy těchto stromů jsou obzvláště známé tím, že způsobují nesnesitelně bolestivé bodnutí,“ dodala.

Lidé po bodnutí nejprve cítí intenzivní pálení v postiženém místě. Poté vědci bolest připodobňují k tomu, jako když si například člověk skřípne končetinu ve dveřích auta. Takový stav může trvat několik týdnů. 

Toxiny obsažené v těchto stromech jsou podle vědců podobné jedu pavouků či štírů. „Molekulární struktura jedu je uzlová, což toxinu umožňuje se zamotat a opakovaně tak zaměřit receptory bolesti u oběti,“ vysvětlili odborníci z australské univerzity. 

Jak píše server BBC, donedávna nebyli vědci schopni zjistit, které molekuly uvnitř rostliny způsobují tak silnou bolest. „Pochopením toho, jak tento toxin funguje, poskytneme lidem lepší léčbu,“ doufá Vetterová.

Autoři:
Témata: jed, strom, Queensland, bolest, BBC

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...