Středa 22. září 2021, svátek má Darina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Češi nejčastěji umírají na nemoci srdce. Příliš solí a málo se hýbou

Zdraví

  6:11
Nedostatečná pohybová aktivita, nezdravý životní styl a příliš mnoho soli. „Řada Čechů stále podceňuje péči o vlastní zdraví, prevenci a také zdravou životosprávu. Lidé kouří, pijí přemíru alkoholu a obvykle přijímají ve zvýšené míře tuky či jednoduché cukry,“ říká lékař Pavel Hanzelka.
jedlá sůl (ilustrační foto)

jedlá sůl (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Ačkoliv podle posledních statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) od 80. let klesá v Česku standardizovaná úmrtnost, stále jsou největším strašákem nemoci oběhové soustavy. Nejčastější příčinou těchto smrtí jsou ischemické nemoci srdeční. Přesto si Češi fakta příliš nepřipouští a nadále se chovají rizikově. Podle odborníků je přitom jedním z hlavních rizikových faktorů nezdravý životní styl, který s rozvojem srdečních chorob přímo souvisí.

„Řada Čechů stále podceňuje péči o vlastní zdraví, prevenci a také zdravou životosprávu. Lidé kouří, pijí přemíru alkoholu a obvykle přijímají ve zvýšené míře tuky či jednoduché cukry. Naopak málo doplňují vápník, hořčík, draslík nebo selen. Muži navíc konzumují také více cholesterolu a sodíku, ženy pak málo doplňují jód, jeho možným nedostatkem trpí až třetina Češek,“ potvrzuje lékař Pavel Hanzelka, odborný konzultant LR Health and Beauty. 

„Pro srdce je rizikové například nadměrné dosolování pokrmů, ve kterém Češi vynikají. Optimální denní dávku soli 5 gramů překračují často více než dvojnásobně,“ varuje Hanzelka. Nadměrné solení, tedy předávkování sodíkem, přitom zatěžuje celý kardiovaskulární systém. V důsledku toho se může zvyšovat krevní tlak či třeba selhat srdce.

Ryby - ilustrační foto


S důležitostí zdravé životosprávy a vhodného jídelníčku souhlasí i odborníci z oblasti gastronomie a zdravého životního stylu. Ve své kritice se zaměřují zejména na nízkou konzumaci zdravých Omega-3 mastných kyselin, které mají schopnost snižovat vznik krevních sraženin, hladinu cholesterolu, či třeba přispívají ke snížení krevního tlaku. Tyto kyseliny obsahují zejména tučné mořské ryby. Blahodárné účinky jejich konzumace pak potvrzuje řada výzkumů. Například podle 11 let trvající studie amerických vědců může zařazení ryby do jídelníčku jedenkrát týdně snížit riziko infarktu o 52 procent. 

Jiná anglo-americká studie pak ukázala, že konzumace ryby třikrát až pětkrát týdně snížila množství infarktů až o 80 procent. „Omega-3 nenasycené mastné kyseliny si lidské tělo nedokáže vyrobit, a musíme je proto přijímat z potravy. Největší podíl těchto kyselin najdeme v mase lososa, tuňáka, pstruha, makrely nebo v sardinkách. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny nejenže snižují riziko onemocnění srdce a oběhové soustavy, ale také redukují vysoký krevní tlak nebo omezují nebezpečí vzniku diabetu druhého typu,“ upozorňuje Marek Sedlák z restaurací Nordsee.

Autor:

Talent funguje, když se nastartuje v mozku. Odemkněte ho, radí Jan Mühlfeit

Premium Dvaadvacet let pracoval ve firmě Microsoft po boku Billa Gatese. V byznysu se dostal na vrchol, ale také zažil strmý...

„Očkovat sa nechcu, je v tom sajrajt.“ Reportáž z obce, kde odmítají vakcínu

Premium Vyškovec je obec, kde se nejméně lidí z celé země nechalo očkovat proti koronaviru – jen necelých sedmnáct procent. V...

Když dva jsou málo. 5 pravd o sexu ve třech, které vám zatím nikdo neřekl

Premium Sex ve třech. Někdy o něm snil kdekdo z nás. Pojďme ovšem pohlédnout pravdě do očí. Pokud do své ložnice přizvete další...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat