Sobota 4. července 2020svátek má Prokop 12 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Co může způsobit nedostatek zeleniny? Nižší výkonnost mozku a občasnou zapomnětlivost

Zelenina (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zelenina (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

ŘÍM Nedostatečné množství zeleniny, která je bohatá na výživné látky nezbytné pro organismus, může mít negativní dopady na zdraví. Naše tělo nám vysílá různé signály o tom, že zeleniny nejíme dostatek, píše italský deník Corriere della Sera.

Některé pokrmy jsou bez ohledu na vůni smutné na pohled, protože jim chybí barva. Zelenina kromě toho, že jídlo oživuje, zaručuje vyváženou výživu se správným množstvím vitamínů a minerálních látek. Nedostatek vitamínu C může vyvolat vznik modřin, krvácení dásní a zkracovat dobu uzdravování. Jeho přísun můžeme zajišťovat konzumací paprik, listové zeleniny, rajčat, brokolice, zelí či kapusty. 

Nedostatek kyseliny listové může vyvolávat chronickou únavu a anemii. Proto je dobré doplňovat vitamín B konzumací zeleniny se zelenými listy a s obsahem škrobu, jako jsou fazole, čočka a chřest. 

Jestliže nejíme dostatek zeleniny, chybějí nám vitamíny, které tyto potraviny dodávají, a to se může negativně projevit na imunitním systému. Organismus tak nedokáže přemoci viry. „Naplňovat ledničku listovou zeleninou je zdravý a přirozený způsob, jak bojovat proti infekci, protože tato zelenina je vynikajícím zdrojem vitamínu C, který pomáhá tělu budovat si obranné reakce a čelit volným radikálům. Zkracuje rovněž dobu rekonvalescence,“ zdůrazňuje dietoložka Abby Sauerová. 

Jistá občasná zapomnětlivost se může objevit v každém věku, ale postupné slábnutí mozkových funkcí a nižší výkonnost mozku mohou být příznakem nedostatku výživných látek. „Lutein, výživná látka, která pomáhá zlepšovat schopnost učení a paměť, se vyskytuje v různé listové zelenině, ale také v karotce, v brokolici, v kukuřici a v rajčatech,“ upozorňuje Sauerová. Jestliže svou stravu každý týden obohatíme o tyto druhy zeleniny, zajistíme mozku výraznou stimulaci.

‚Málo kalorické‘

Výživa může hrát také zásadní roli ve schopnosti organismu reagovat na stres. Zánět je přirozenou odpovědí organismu na stresové situace. Je tedy vhodné organismu dodávat potraviny s protizánětlivými vlastnostmi, jako je například losos nebo tuňák, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, a listovou zeleninu a papriky, které obsahují antioxidanty, polyfenoly a karotenoidy.

Ovoce a zelenina obsahují vlákninu, která navozuje pocit sytosti, takže pak toho sníme méně. „Většina ovoce a zeleniny má také nízkou kalorickou hodnotu, a to je velká výhoda, když chceme shodit nějaký ten kilogram,“ uvádí doktorka Emily Rubinová z univerzitní nemocnice Thomase Jeffersona.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...