Středa 28. září 2022, Den české státnosti
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Co může způsobit nedostatek zeleniny? Nižší výkonnost mozku a občasnou zapomnětlivost

Zdraví

  6:00
ŘÍM - Nedostatečné množství zeleniny, která je bohatá na výživné látky nezbytné pro organismus, může mít negativní dopady na zdraví. Naše tělo nám vysílá různé signály o tom, že zeleniny nejíme dostatek, píše italský deník Corriere della Sera.
Zelenina (ilustrační foto)

Zelenina (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Tuřín jako znovuobjevená zelenina. Lahodná proměna v kari

Některé pokrmy jsou bez ohledu na vůni smutné na pohled, protože jim chybí barva. Zelenina kromě toho, že jídlo oživuje, zaručuje vyváženou výživu se správným množstvím vitamínů a minerálních látek. Nedostatek vitamínu C může vyvolat vznik modřin, krvácení dásní a zkracovat dobu uzdravování. Jeho přísun můžeme zajišťovat konzumací paprik, listové zeleniny, rajčat, brokolice, zelí či kapusty. 

Nedostatek kyseliny listové může vyvolávat chronickou únavu a anemii. Proto je dobré doplňovat vitamín B konzumací zeleniny se zelenými listy a s obsahem škrobu, jako jsou fazole, čočka a chřest. 

Artyčok je středomořský bodlák. Neotřelá zelenina v letním koláči

Jestliže nejíme dostatek zeleniny, chybějí nám vitamíny, které tyto potraviny dodávají, a to se může negativně projevit na imunitním systému. Organismus tak nedokáže přemoci viry. „Naplňovat ledničku listovou zeleninou je zdravý a přirozený způsob, jak bojovat proti infekci, protože tato zelenina je vynikajícím zdrojem vitamínu C, který pomáhá tělu budovat si obranné reakce a čelit volným radikálům. Zkracuje rovněž dobu rekonvalescence,“ zdůrazňuje dietoložka Abby Sauerová. 

Jistá občasná zapomnětlivost se může objevit v každém věku, ale postupné slábnutí mozkových funkcí a nižší výkonnost mozku mohou být příznakem nedostatku výživných látek. „Lutein, výživná látka, která pomáhá zlepšovat schopnost učení a paměť, se vyskytuje v různé listové zelenině, ale také v karotce, v brokolici, v kukuřici a v rajčatech,“ upozorňuje Sauerová. Jestliže svou stravu každý týden obohatíme o tyto druhy zeleniny, zajistíme mozku výraznou stimulaci.

‚Málo kalorické‘

Výživa může hrát také zásadní roli ve schopnosti organismu reagovat na stres. Zánět je přirozenou odpovědí organismu na stresové situace. Je tedy vhodné organismu dodávat potraviny s protizánětlivými vlastnostmi, jako je například losos nebo tuňák, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, a listovou zeleninu a papriky, které obsahují antioxidanty, polyfenoly a karotenoidy.

Ovoce a zelenina obsahují vlákninu, která navozuje pocit sytosti, takže pak toho sníme méně. „Většina ovoce a zeleniny má také nízkou kalorickou hodnotu, a to je velká výhoda, když chceme shodit nějaký ten kilogram,“ uvádí doktorka Emily Rubinová z univerzitní nemocnice Thomase Jeffersona.

Autor:

Sověti ozářili Richarda Nixona radioaktivitou. Jeho agenti to zastavili trikem

Premium Při návštěvě v Sovětském svazu Richard Nixon sice přátelsky hovořil se sovětským vůdcem Nikitou Chruščovem v takzvané...

Test kočičích kapsiček. I z krmiva za deset korun může zvíře dostat vše

Premium Kočky nám sice někdy připadají mlsné, ale ony jen v miskách hledají to, co jejich tělu prospívá nejvíc: maso plné...

Extra steh po porodu navíc? Rodičky děsí ponižující husband stitch

Premium Přivést dítě na svět znamená pro většinu žen prožít si mnoho vypjatých chvil. Vyrovnat se s průběhem porodu nemusí být...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat