Neděle 31. května 2020svátek má Kamila 13 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Zdraví

Co může způsobit nedostatek zeleniny? Nižší výkonnost mozku a občasnou zapomnětlivost

Zelenina (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zelenina (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

ŘÍM Nedostatečné množství zeleniny, která je bohatá na výživné látky nezbytné pro organismus, může mít negativní dopady na zdraví. Naše tělo nám vysílá různé signály o tom, že zeleniny nejíme dostatek, píše italský deník Corriere della Sera.

Některé pokrmy jsou bez ohledu na vůni smutné na pohled, protože jim chybí barva. Zelenina kromě toho, že jídlo oživuje, zaručuje vyváženou výživu se správným množstvím vitamínů a minerálních látek. Nedostatek vitamínu C může vyvolat vznik modřin, krvácení dásní a zkracovat dobu uzdravování. Jeho přísun můžeme zajišťovat konzumací paprik, listové zeleniny, rajčat, brokolice, zelí či kapusty. 

Nedostatek kyseliny listové může vyvolávat chronickou únavu a anemii. Proto je dobré doplňovat vitamín B konzumací zeleniny se zelenými listy a s obsahem škrobu, jako jsou fazole, čočka a chřest. 

Jestliže nejíme dostatek zeleniny, chybějí nám vitamíny, které tyto potraviny dodávají, a to se může negativně projevit na imunitním systému. Organismus tak nedokáže přemoci viry. „Naplňovat ledničku listovou zeleninou je zdravý a přirozený způsob, jak bojovat proti infekci, protože tato zelenina je vynikajícím zdrojem vitamínu C, který pomáhá tělu budovat si obranné reakce a čelit volným radikálům. Zkracuje rovněž dobu rekonvalescence,“ zdůrazňuje dietoložka Abby Sauerová. 

Jistá občasná zapomnětlivost se může objevit v každém věku, ale postupné slábnutí mozkových funkcí a nižší výkonnost mozku mohou být příznakem nedostatku výživných látek. „Lutein, výživná látka, která pomáhá zlepšovat schopnost učení a paměť, se vyskytuje v různé listové zelenině, ale také v karotce, v brokolici, v kukuřici a v rajčatech,“ upozorňuje Sauerová. Jestliže svou stravu každý týden obohatíme o tyto druhy zeleniny, zajistíme mozku výraznou stimulaci.

‚Málo kalorické‘

Výživa může hrát také zásadní roli ve schopnosti organismu reagovat na stres. Zánět je přirozenou odpovědí organismu na stresové situace. Je tedy vhodné organismu dodávat potraviny s protizánětlivými vlastnostmi, jako je například losos nebo tuňák, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, a listovou zeleninu a papriky, které obsahují antioxidanty, polyfenoly a karotenoidy.

Ovoce a zelenina obsahují vlákninu, která navozuje pocit sytosti, takže pak toho sníme méně. „Většina ovoce a zeleniny má také nízkou kalorickou hodnotu, a to je velká výhoda, když chceme shodit nějaký ten kilogram,“ uvádí doktorka Emily Rubinová z univerzitní nemocnice Thomase Jeffersona.

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Premium

Leoš Mareš: Není to jen o talentu, ale o schopnosti si peníze udržet

Leoš Mareš by mohl získat titul syn roku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Krach, zhroucení, deprese, obavy o budoucnost a pátrání po smyslu vlastní existence. To jsou emoce, které v těchto...