Cukr sice není jed, po kilech bychom ho do sebe ale ládovat neměli. Záliba ve sladké chuti se dá odnaučit

Premium

Borůvkové sušenky | foto: Kulinární studio MAFRA

  13:00
Nadbytek cukru našemu organismu neprospívá. Ať už jde o velké množství kalorií, zvýšené riziko zubního kazu, nebo vliv na rozvoj cukrovky 2. typu. Většina z nás si to uvědomuje, přesto ale tápeme: vzdát se cukru úplně, omezit ho, nebo nahradit zdravějšími variantami?

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Není překvapením, že škodí oba extrémy. Prostřednictvím průmyslově zpracovaných potravin od limonád přes fastfoodové jídlo až po bohatý výběr sladkostí dnes můžeme přijmout každý den extrémní množství cukru.

To vede k mnoha civilizačním chorobám a závratnému tloustnutí populace. Při posledním plošném měření v rámci evropské studie z roku 2019 byla u nás obézní zhruba čtvrtina žen a necelá třetina mužů. Nadváhou trpí více než 60 procent Čechů.

Nízkosacharidové diety na druhou stranu drasticky omezují nejen přísun cukru, ale také veškeré pečivo, přílohy, a dokonce i ovoce. Sacharidy se staly démonem. Naše tělo se bez nich ovšem neobejde a ve vyváženém jídelníčku budou mít vždy důležité místo.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Vstoupit do diskuse (1 příspěvek)
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.