Čtvrtek 20. června 2024, svátek má Květa
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zdraví

Cukr sice není jed, po kilech bychom ho do sebe ale ládovat neměli. Záliba ve sladké chuti se dá odnaučit


Borůvkové sušenky | foto: Kulinární studio MAFRA

Premium
Nadbytek cukru našemu organismu neprospívá. Ať už jde o velké množství kalorií, zvýšené riziko zubního kazu, nebo vliv na rozvoj cukrovky 2. typu. Většina z nás si to uvědomuje, přesto ale tápeme: vzdát se cukru úplně, omezit ho, nebo nahradit zdravějšími variantami?

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Není překvapením, že škodí oba extrémy. Prostřednictvím průmyslově zpracovaných potravin od limonád přes fastfoodové jídlo až po bohatý výběr sladkostí dnes můžeme přijmout každý den extrémní množství cukru.

To vede k mnoha civilizačním chorobám a závratnému tloustnutí populace. Při posledním plošném měření v rámci evropské studie z roku 2019 byla u nás obézní zhruba čtvrtina žen a necelá třetina mužů. Nadváhou trpí více než 60 procent Čechů.

Nízkosacharidové diety na druhou stranu drasticky omezují nejen přísun cukru, ale také veškeré pečivo, přílohy, a dokonce i ovoce. Sacharidy se staly démonem. Naše tělo se bez nich ovšem neobejde a ve vyváženém jídelníčku budou mít vždy důležité místo.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...