Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Zdraví

Houby nedávejte do igelitky. I špatné skladování a příprava jedlých hub může způsobit zvracení a průjem


Hřib kovář, lidově také modrák podle toho, že jeho dužina zmodrá na poraněných místech. | foto: Profimedia.cz

Premium Doporučujeme
Houbařská sezona pravidelně přivádí do nemocnic pacienty s otravami a zažívacími problémy. Letos jich naštěstí zatím nebylo mnoho. Lékaři přesto před sběrem nesprávných hub, jejich špatnou úpravou či skladováním varují.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Při cestě do lesa se rozhodně vyplatí pravidlo „co neznám, nesbírám“. Ale nejen to. „Na sběru a konzumaci hub jsou nebezpečné dvě věci,“ říká vedoucí metabolické jednotky intenzivní péče II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně lékař Aleš Průcha. „První je špatné skladovaní a nedostatečná úprava hub, které mohou způsobit zejména gastrointestinální potíže, tedy průjem a zvracení.“

Průběh houbové otravy může záviset na věku nemocného. „U mladých pacientů většinou nehrozí žádné závažné komplikace, starší vzhledem k riziku rozvoje dehydratace přijímáme na 24 až 48 hodin k infuzní léčbě a monitorování životních funkcí,“ popisuje brněnský lékař. „Jde relativně o málo závažnou komplikaci a naštěstí se s ní potkáváme nejčastěji.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!