Pondělí 5. prosince 2022, svátek má Jitka
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Zdraví

Houby nedávejte do igelitky. I špatné skladování a příprava jedlých hub může způsobit zvracení a průjem


Hřib kovář, lidově také modrák podle toho, že jeho dužina zmodrá na poraněných místech. | foto: Profimedia.cz

Premium Doporučujeme
Houbařská sezona pravidelně přivádí do nemocnic pacienty s otravami a zažívacími problémy. Letos jich naštěstí zatím nebylo mnoho. Lékaři přesto před sběrem nesprávných hub, jejich špatnou úpravou či skladováním varují.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet tři měsíce zdarma

Při cestě do lesa se rozhodně vyplatí pravidlo „co neznám, nesbírám“. Ale nejen to. „Na sběru a konzumaci hub jsou nebezpečné dvě věci,“ říká vedoucí metabolické jednotky intenzivní péče II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně lékař Aleš Průcha. „První je špatné skladovaní a nedostatečná úprava hub, které mohou způsobit zejména gastrointestinální potíže, tedy průjem a zvracení.“

Průběh houbové otravy může záviset na věku nemocného. „U mladých pacientů většinou nehrozí žádné závažné komplikace, starší vzhledem k riziku rozvoje dehydratace přijímáme na 24 až 48 hodin k infuzní léčbě a monitorování životních funkcí,“ popisuje brněnský lékař. „Jde relativně o málo závažnou komplikaci a naštěstí se s ní potkáváme nejčastěji.“

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor:

Mohlo by vás zajímat