- 23. září 2021 15:00
Hřib kovář, lidově také modrák podle toho, že jeho dužina zmodrá na poraněných místech. | foto: Profimedia.cz
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Při cestě do lesa se rozhodně vyplatí pravidlo „co neznám, nesbírám“. Ale nejen to. „Na sběru a konzumaci hub jsou nebezpečné dvě věci,“ říká vedoucí metabolické jednotky intenzivní péče II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně lékař Aleš Průcha. „První je špatné skladovaní a nedostatečná úprava hub, které mohou způsobit zejména gastrointestinální potíže, tedy průjem a zvracení.“
Průběh houbové otravy může záviset na věku nemocného. „U mladých pacientů většinou nehrozí žádné závažné komplikace, starší vzhledem k riziku rozvoje dehydratace přijímáme na 24 až 48 hodin k infuzní léčbě a monitorování životních funkcí,“ popisuje brněnský lékař. „Jde relativně o málo závažnou komplikaci a naštěstí se s ní potkáváme nejčastěji.“
Připojte se ještě dnes a získejte: