LN Do jaké míry souvisí onemocnění ledvin se životosprávou?
Studie prokázaly, že životospráva má až osmdesátiprocentní vliv na vznik a rozvoj onemocnění ledvin. Nedostatečný pitný režim a nezdravá strava s nadbytkem soli může zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů, vysokého krevního tlaku, ale i chronického onemocnění ledvin. Toto riziko se naopak snižuje až o 30 procent u lidí, kteří pijí dostatečné množství vhodných tekutin.
LN Jak by měl tedy vypadat správný jídelníček?
Základem je optimální přijímání nápojů a pravidelná vyvážená strava s omezeným příjmem živočišných bílkovin. Obzvláště pak tučnějších druhů masa, obsahujících vysoké množství tuků a také látek zvaných puriny, jež například podporují vznik ledvinových kamenů. Nadměrný energetický příjem navíc vede k obezitě, která k jejich vzniku také přispívá. Nevhodná je i konzumace v poslední době dost oblíbených potravních doplňků s vysokým obsahem bílkovin. Urychlují sice růst svalů, ale na druhé straně ohrožují ledviny. Velkým nešvarem v Česku je také nadměrné solení. Doporučená denní dávka soli je 4–5 gramů, ale většina naší populace ji mnohonásobně překračuje.
Příliš léků, nedostatek tekutin. Pacientů s rakovinou ledvin přibývá |
LN Proč je právě sůl tak škodlivá?
Nadbytečný příjem soli nepříznivě působí na kardiovaskulární systém a poškozuje funkci ledvin. Ničí také chuťové buňky a snižuje citlivost na slanou chuť. Mezinárodní lékařské výzkumy již dříve ukázaly, že vysoký příjem sodíku v podobě soli má velmi těsný vztah se zvyšováním krevního tlaku, protože sodík mimo jiné zadržuje v organismu vodu. Mnozí lidé přitom netuší, že sůl není jenom ve slánce, ale ukrývá se i v polotovarech, konzervovaných výrobcích nebo kořenicích směsích. Ke zvýraznění chuti pokrmů je proto lépe použít byliny, česnek a cibuli. Vhodné je také snížení příjmu konzervovaných a sterilizovaných pokrmů a uzenin, naopak žádoucí je zvýšení příjmu čerstvých či mražených potravin, ovoce a zeleniny.
LN Kolik tekutin by měl člověk vypít během dne?
Zdravým lidem se doporučuje vypít denně nejméně dva litry tekutin. Přitom vodu nám dodá také zelenina, ovoce a mléčné výrobky. Při zvýšené tělesné námaze, nadměrném pocení nebo dlouhodobém pobytu v horkém prostředí je však třeba tuto dávku zvýšit. Důležité je také rozvrhnout si pitný režim do menších dávek během celého dne. Ideální je pít ve dvou- až tříhodinových intervalech, nejlépe ještě dřív, než se dostaví pocit žízně. Jednorázový vyšší přísun tekutin totiž tělo nevyužije a vyloučí ho s močí.
LN Které nápoje jsou pro náš pitný režim nejvhodnější?
Polovinu přijatých tekutin by měla tvořit přírodní voda. Nemusíme se ale bát ani minerálních vod s nižším obsahem sodíku a nižším či středním stupněm mineralizace. Vhodnou součástí pitného režimu mohou ale být i polévky, bylinné, ovocné či slabší černé nebo zelené čaje. A také ovocné šťávy – zejména stoprocentní pomerančový džus. Pití piva ve větším množství naopak nedoporučujeme už proto, že zvyšuje podíl kyseliny močové v moči a tím podporuje vznik ledvinových kamenů. Navíc obsahuje vysoké množství sacharidů, které zvyšují riziko vzniku obezity. Alkohol navíc organismus odvodňuje.
LN Zmínila jste se o pomerančovém džusu. Nevadí, že má také poměrně značný obsah cukru?
Pomerančový džus patří mezi nápoje s vyšší energetickou hodnotou, na rozdíl od sladkých limonád však obsahuje cukr přírodní, fruktózu, kterou tělo lépe vstřebává. Vhodné je však ředit ho vodou. Doporučujeme především pomerančový džus s dužinou, který má větší obsah vlákniny a neobsahuje přidaný cukr. Pít bychom ho ovšem měli v rozumném množství. Studie z poslední doby jednoznačně prokázaly, že dva decilitry stoprocentního pomerančového džusu denně výrazně snižují riziko tvorby ledvinových kamenů. Z tohoto hlediska je naopak nevhodný džus grepový a jablečný.
LN Jak by měli upravit jídelníček pacienti s ledvinovými problémy?
Obecné rady neexistují, každý pacient dostane rady individuálně. Záleží na jeho celkovém zdravotním stavu, typu onemocnění, věku a dalších faktorech. Pacienti na dialýze mají například jinou dietu než lidé s ledvinovými kameny.
LN Spolupracujete při své práci také s lékaři, kteří o tyto pacienty pečují?
Pomocí nemocničního screeningu vyhledávám potenciálně výživově rizikové pacienty, kteří leží u nás na klinice a trpí například nechutenstvím nebo poruchami vstřebávání. Lékaři za mnou posílají i ambulantní pacienty, u nichž zaznamenají potíže s výživou. Největší problém ale je, že velká část našich pacientů trpí obezitou a nejsou moc ochotni spolupracovat. Obezitu navíc dost často berou na lehkou váhu a neuvědomují si, že negativně ovlivňuje funkci ledvin.