Čtvrtek 12. prosince 2024, svátek má Simona
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Zdraví

Ledvinám může škodit i sůl skrytá v jídle, říká lékařka

Ledviny (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Rozhovor
Potravinové doplňky obsahující nadměrné množství bílkovin mohou ohrozit funkci ledvin, říká Miroslava Matějková z oddělení nutričních terapeutů Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, která působí na nefrologické klinice.
  6:17

LN Do jaké míry souvisí onemocnění ledvin se životosprávou?
Studie prokázaly, že životospráva má až osmdesátiprocentní vliv na vznik a rozvoj onemocnění ledvin. Nedostatečný pitný režim a nezdravá strava s nadbytkem soli může zvýšit riziko vzniku ledvinových kamenů, vysokého krevního tlaku, ale i chronického onemocnění ledvin. Toto riziko se naopak snižuje až o 30 procent u lidí, kteří pijí dostatečné množství vhodných tekutin.

LN Jak by měl tedy vypadat správný jídelníček?
Základem je optimální přijímání nápojů a pravidelná vyvážená strava s omezeným příjmem živočišných bílkovin. Obzvláště pak tučnějších druhů masa, obsahujících vysoké množství tuků a také látek zvaných puriny, jež například podporují vznik ledvinových kamenů. Nadměrný energetický příjem navíc vede k obezitě, která k jejich vzniku také přispívá. Nevhodná je i konzumace v poslední době dost oblíbených potravních doplňků s vysokým obsahem bílkovin. Urychlují sice růst svalů, ale na druhé straně ohrožují ledviny. Velkým nešvarem v Česku je také nadměrné solení. Doporučená denní dávka soli je 4–5 gramů, ale většina naší populace ji mnohonásobně překračuje.

Příliš léků, nedostatek tekutin. Pacientů s rakovinou ledvin přibývá

LN Proč je právě sůl tak škodlivá?
Nadbytečný příjem soli nepříznivě působí na kardiovaskulární systém a poškozuje funkci ledvin. Ničí také chuťové buňky a snižuje citlivost na slanou chuť. Mezinárodní lékařské výzkumy již dříve ukázaly, že vysoký příjem sodíku v podobě soli má velmi těsný vztah se zvyšováním krevního tlaku, protože sodík mimo jiné zadržuje v organismu vodu. Mnozí lidé přitom netuší, že sůl není jenom ve slánce, ale ukrývá se i v polotovarech, konzervovaných výrobcích nebo kořenicích směsích. Ke zvýraznění chuti pokrmů je proto lépe použít byliny, česnek a cibuli. Vhodné je také snížení příjmu konzervovaných a sterilizovaných pokrmů a uzenin, naopak žádoucí je zvýšení příjmu čerstvých či mražených potravin, ovoce a zeleniny.

LN Kolik tekutin by měl člověk vypít během dne?
Zdravým lidem se doporučuje vypít denně nejméně dva litry tekutin. Přitom vodu nám dodá také zelenina, ovoce a mléčné výrobky. Při zvýšené tělesné námaze, nadměrném pocení nebo dlouhodobém pobytu v horkém prostředí je však třeba tuto dávku zvýšit. Důležité je také rozvrhnout si pitný režim do menších dávek během celého dne. Ideální je pít ve dvou- až tříhodinových intervalech, nejlépe ještě dřív, než se dostaví pocit žízně. Jednorázový vyšší přísun tekutin totiž tělo nevyužije a vyloučí ho s močí.

LN Které nápoje jsou pro náš pitný režim nejvhodnější?
Polovinu přijatých tekutin by měla tvořit přírodní voda. Nemusíme se ale bát ani minerálních vod s nižším obsahem sodíku a nižším či středním stupněm mineralizace. Vhodnou součástí pitného režimu mohou ale být i polévky, bylinné, ovocné či slabší černé nebo zelené čaje. A také ovocné šťávy – zejména stoprocentní pomerančový džus. Pití piva ve větším množství naopak nedoporučujeme už proto, že zvyšuje podíl kyseliny močové v moči a tím podporuje vznik ledvinových kamenů. Navíc obsahuje vysoké množství sacharidů, které zvyšují riziko vzniku obezity. Alkohol navíc organismus odvodňuje.

LN Zmínila jste se o pomerančovém džusu. Nevadí, že má také poměrně značný obsah cukru?
Pomerančový džus patří mezi nápoje s vyšší energetickou hodnotou, na rozdíl od sladkých limonád však obsahuje cukr přírodní, fruktózu, kterou tělo lépe vstřebává. Vhodné je však ředit ho vodou. Doporučujeme především pomerančový džus s dužinou, který má větší obsah vlákniny a neobsahuje přidaný cukr. Pít bychom ho ovšem měli v rozumném množství. Studie z poslední doby jednoznačně prokázaly, že dva decilitry stoprocentního pomerančového džusu denně výrazně snižují riziko tvorby ledvinových kamenů. Z tohoto hlediska je naopak nevhodný džus grepový a jablečný.

LN Jak by měli upravit jídelníček pacienti s ledvinovými problémy?
Obecné rady neexistují, každý pacient dostane rady individuálně. Záleží na jeho celkovém zdravotním stavu, typu onemocnění, věku a dalších faktorech. Pacienti na dialýze mají například jinou dietu než lidé s ledvinovými kameny.

LN Spolupracujete při své práci také s lékaři, kteří o tyto pacienty pečují?
Pomocí nemocničního screeningu vyhledávám potenciálně výživově rizikové pacienty, kteří leží u nás na klinice a trpí například nechutenstvím nebo poruchami vstřebávání. Lékaři za mnou posílají i ambulantní pacienty, u nichž zaznamenají potíže s výživou. Největší problém ale je, že velká část našich pacientů trpí obezitou a nejsou moc ochotni spolupracovat. Obezitu navíc dost často berou na lehkou váhu a neuvědomují si, že negativně ovlivňuje funkci ledvin.

Autor:

Hledáte nové, nebo bazarové lyže? Okoukli jsme za vás Lyžebraní
Hledáte nové, nebo bazarové lyže? Okoukli jsme za vás Lyžebraní

Hledáte lyže, snowboard nebo lyžařské vybavení? Pak pro vás možná máme řešení. Navštívili jsme největší lyžařskou akci v ČR - Lyžebraní. Právě tady...