Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tmavá čokoláda snižuje dopady opalování

  7:00
Upozornění pro milovníky černé čokolády a opalování: tyto dvě radosti se nejenom nevylučují, ale ta první snižuje neblahé dopady té druhé, tedy spálení sluníčkem. Uvádí to zpráva kanadských výzkumníků, kteří se to snaží dokázat.

Čokoláda | foto: Shutterstock

Ústav INAF ve frankofonní provincii Quebec začal shánět 60 žen s velmi světlou pletí ve věku 25 až 65 let. Ženy budou po 12 týdnů jíst denně tři čtverečky černé čokolády, která má přírodní antioxidanty, či placeba, které má podobnou chuť, ale nemá oxidanty, upřesnil vedoucí výzkumu Bruno Riverin.

Účastnice výzkumu nebudou vědět, které z nich jedí skutečnou čokoládu a které jen její náhražku. Při pravidelných návštěvách ústavu bude vždy ženám ozářena ruka ultrafialovým zářením. Výzkumníci věří, že kůže žen konzumujících čokoládu vydrží bez újmy větší množství záření než u ostatních.

K podobným závěrům dospěly již výzkumy v Británii a Německu. V těchto případech byl počet zkoumaných osob ale výrazně menší, v první zemi 18, ve druhé 30. Quebečtí výzkumníci se navíc neobrátili na muže, kteří mají celistvější hormonální profil. Pokud jejich práce potvrdí předchozí závěry, potěší to nejspíš podle AFP i výrobce pravé černé čokolády.

Autor:

Nejčtenější

Uvařeno, ochutnáno: Jak si v testu vedlo Nowaco Filé s bylinkovým máslem?
Uvařeno, ochutnáno: Jak si v testu vedlo Nowaco Filé s bylinkovým máslem?

Filé s bylinkovým máslem od Nowaca přináší lahodný zážitek bez námahy. Stačí pár minut ve vroucí vodě a na talíři máte šťavnaté a dokonale ochucené...