Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zdraví

Jak se elegantně vyhnout problémům se zažíváním? Člověk by měl jíst každé tři hodiny


Podrážděný žlučník se primárně projevuje bolestí, která může vystřelovat až do zad k pravé lopatce nebo k žaludku. Objevují se i další příznaky – píchání, napětí či pocit plnosti břicha, nadýmání, říhání, nevolnost, zvracení, poruchy stolice, zažloutlé oční bělmo. | foto: Shutterstock

Premium Rozhovor
Spěch a vynechávání jídel přispívají k zažívacím problémům. „Člověk je od přírody postaven tak, že potřebuje po třech hodinách něco pojíst, popít,“ říká MUDr. Zdeňka Hradecká, primářka interního oddělení nemocnice Mělník skupiny VAMED MEDITERRA.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Lidovky.cz: Opravdu naše zažívací problémy úzce souvisí se stresem?
Naše doba klade stále větší důraz na výkonnost a snahu za co nejkratší časový interval toho co nejvíce udělat. A některým jedincům pocit, že nezvládnou uložené úkoly vykonat, vyvolává kromě jiného i zažívací obtíže. Ruku v ruce se připojuje nedostatek času na jídlo a nepravidelná životospráva. O kvalitě a úpravě jídla během pracovního procesu ani nemluvím. Připojují se další nešvary nebo případně i závislosti, například na kouření, na velkém množství černé kávy či na alkoholu.

Lidovky.cz: Jaké chyby nejčastěji děláme?
Stravujeme se dvakrát denně, někteří výtečníci jednou denně, nejlépe večer nebo na noc, a to, co potom spořádáme, lépe řečeno splácáme, je kalorický přísun, který by měl být rozložený na celý den. Člověk se přejí různými druhy potravin po celém dnu hladovění, přeplní si žaludek a tomu to rozhodně nedělá dobře. Pak se dostavuje onen nepříjemný pocit plnosti, tíhy v žaludku, kde často zvracení vyvolá úlevu, ale zdravé to rozhodně není. Pokud nám jen něco, jak se říká, „nesedne“, ať už složením, nebo úpravou pokrmu, pak si s tím organismus obvykle poradí sám, člověk několik hodin trpí celkovou nevůlí, bolestmi břicha, pocitem na zvracení, ale obvykle po lačnění a tekutinách dojde k úlevě bez poškození trávicích orgánů.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...